➤ Karen Tobiasen är inte bara personalchef på Nordea i Stockholm, hon har även den tyska rikskanslern och nazistpartiledaren Adolf Hitler som inspirationskälla. Nu får hon kritik för sitt val av förebild.

Det uppger hon i en intervju med danska affärstidningen Børsen. Hon vidgår att det kanske kan uppfattas som lite kontroversiellt men förklarar sitt val av förebild med att ”det är inte särskilt långt mellan omsorg och grymhet”.

Många undrar nu vad Tobiasen menar. En tolkning har varit att Tobiasen har fått i uppdrag att göra sig av med 6.000 av Nordeas anställda och att Hitler också var effektiv på att göra sig av med människor.

Uttalandet som mötts av kritik, bestörtning och frågetecken såväl internt på Nordea som externt lyder som följer:

”Adolf Hitler. Det är ett tufft val. För mig är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man också kan leda ett folk till att göra fullständigt skräckinjagande saker. När man är ledare skall man förstå att man har ett stort mandat. Det är inte särskilt långt mellan ditt värsta och ditt bästa jag. Det är inte särskilt långt mellan omsorg och grymhet. Som ledare skall du vara medveten om ditt ansvar och din roll.”

Nordeas kommunikationschef Claes Eliasson har efter uttalandet tvingats rycka ut i ett försök att skademinimera. I ett pressmeddelande säger han att Tobiasen nämnde Hitler för att peka på vilket stort ansvar man har som ledare. Han beklagar om hon har missförståtts.

Tobiasen själv har inte gått att nå för en kommentar. Nordeas presstjänst uppger att hon är på semester.

Det är oklart om Nordeas ledning avser att vidta några åtgärder mot Tobiasen med anledning av uttalandet.