Den folkräkning som Sverigedemokraterna länge velat se, för att klargöra vilka det är som finns i Sverige efter decennier av öppna gränser och ett ständigt ökat antal illegala invandrare, kommer snart att påbörjas. I regeringens regleringsbrev för Skatteverket 2024 står att myndigheten ska ge en kontinuerlig lägesbild av vilka som bor, vistas och verkar i Sverige.

Senast en folkräkning genomfördes var 1990 och under åren sedan dess har den massinvandring som nästan alla partier i dag påstår sig ångra skett med en lång lista av förödande konsekvenser. Ett av problemen det medfört är ett omfattande fusk med folkbokföringen och felaktiga bidrag.

I september lade Skatteverket fram ett förslag om att en nationell lägesbild är ett sätt att genomföra den folkräkning som Tidöavtalet stipulerar, och nu ingår det alltså i nästa års regleringsbrev för Skatteverket.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Invandrare stor majoritet bland bidragsmottagare

För att komma åt den grova organiserade brottsligheten måste den kriminella ekonomin strypas, konstaterar regeringen och Sverigedemokraterna. I granskningen ingår även att titta på hur de så kallade samordningsnumren används.

– Vi behöver veta vilka som befinner sig i Sverige. Därför pågår nu en palett av åtgärder för att få till en folkräkning. Uppdraget till Skatteverket om att ta fram en nationell lägesbild är en viktig del i det arbetet, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

För att kunna genomföra uppdraget behöver Skatteverket samarbeta med aktörer som Migrationsverket, Polismyndigheten och Statistiska centralbyrån. Uppdraget ska redovisas senast den 28 juni nästa år.

Bekämpa bidragsbrott

Ytterligare åtgärder regeringen och Sverigedemokraterna vidtar är att Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten får krav på sig att redovisa hur man uppfyller målet för minskade felaktiga utbetalningar genom återrapportering.

Arbetet med att bekämpa bidragsbrott och motverka felaktiga utbetalningar är en prioriterad fråga för regeringen.

– Varje år betalas uppskattningsvis mellan 15 och 20 miljarder kronor ut felaktigt, varav hälften misstänks vara bidragsbrott. Regeringen är fast besluten att strypa den kriminella ekonomin. Människor som gör rätt för sig måste kunna lita på att deras skattepengar går till det de är avsedda för och inte hamnar i händerna på de kriminella gängen, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

LÄS ÄVEN: Omfattande fusk med folkbokföring – många utvandrade behåller bidrag