Att hitta ett boende i dagens Sverige kan vara en utmaning. I många storstäder är det svårt att få ett hyreskontrakt fast det gapar tomt på landsbygden. Men det finns många olika sätt att hitta en bostad och man behöver inte ge upp hoppet. Hyresbostäder i Sverige är en enormt svår marknad men med hjälp av olika aktörer, samt tålamod och aktivt sökande så kan man hitta det man söker.

Strategi är A och O

Det första steget är att försöka ha god tid på sig, alltså god framförhållning. Börja med att ställa dig i så många olika köer som möjligt. Visste du att exempelvis Stockholm har en bostadskö för länet, men att kommuner ofta i sin tur har egna bostadsköer? Gör din research noga så hittar du fler möjligheter än den mest självklara.

Något som lätt överses är privata hyresvärdar, de är inte lika lätta att hitta men de finns! Ofta har de redan ett privat kösystem men en bra idé är att kontakta dem och samtidigt skicka in ett personligt brev. Många privata hyresvärdar tittar på dig som person mer än vad kommunala gör. Självklart kommer de också vilja veta om din livssituation med arbete, inkomst etc.

Hitta guldklimpar på sociala medier 

Det finns många olika Facebookgrupper och andra forum där man kan söka och annonsera efter bostad. Många gånger är det personer som behöver flytta snabbt på grund av olika omständigheter och då kan du ofta fynda en bra lägenhet. Prova att söka på ”privata hyresvärdar” eller ”hyreslägenheter” i den ort du söker i och se vad som dyker upp. Annonssidor kan också vara bra att hålla ett öga på, det finns ofta många annonser att tillgå, sedan beror det på om det matchar just dina behov. 

Andrahandsmarknaden kan vara en djungel

På sidor som Blocket eller andra sidor där andrahandskontrakt annonseras så finns det ofta extremt många annonser från folk som söker boende, detta gör att många som hyr ut i andrahand gärna utnyttjar behovet genom att sätta en högre hyra. Enligt lag har man rätt att lägga på en viss summa, beroende på olika variabler som, ifall lägenheten är möblerad eller ej m.m. Det finns även de som försöker hyra ut svart, något som du absolut ska undvika! Många är de som blivit lurade på depositioner etc.

Ett sista knep, fundera på hur långt du kan tänka dig pendla. Ju längre ut från kärnan desto lättare kan det bli att hitta boende. Om vi igen tittar på Stockholm som exempel, många bor i kringliggande städer med goda förbindelser till huvudstaden – som exempelvis Eskilstuna där du har en timme med tåg. Kanske det kan vara ditt nya hem?