I en intervju med The Wall Street Journal tillstår PayPals vd Dan Schulman att man arbetar med Southern Poverty Law Center, SPLC, då man överväger att svartlista enskilda, grupper eller sajter. Schulman framhåller också att de värden PayPal identifierar sig mest med är ”mångfald och inkludering”.

SPLC är en ideell människorättsorganisation som fokuserar på mänskliga rättigheter, rasism och hatbrott. Utöver PayPal arbetar man även med Google, Twitter och Facebook m fl. Kritik har framförts mot organisationen för att ha lagt ned stora resurser på att samla in pengar och deras listor över ”antimuslimska extremister” som innehållit reformister av islam och människorättsaktivister.

Reformist svartlistades
En av dessa var Maajid Nawaz, själv muslim som försöker reformera och utmana islamsk extremism. I fjol dömdes organisationen att betala 3,3 miljoner dollar till Nawaz för att ha svartlistat honom. Domen gjorde så att ytterligare 60 organisationer övervägde att stämma SPLC och i juni slog en kolumnist i The Washington Post fast att SPLC ”har förlorat all trovärdighet”.

Bland de personer och sajter man svartlistat finns WikiLeaks, Tommy Robinson och Infowars.

Avgörande ögonblick
Schulman pekar ut Charlottesville 2017, då diverse högerextremister samlades, som ett avgörande ögonblick för företaget och att det var ”svårt” då ”ingen lär dig gränsen mellan yttrandefrihet och hat på college” och ”ingen definierar det i lagen”. En annan avgörande händelse var då man drog sig ur en investering i North Carolina efter att delstaten klubbat igenom en lag som stipulerar att man måste använda toaletter efter det biologiska kön man tillhör.

2018 uttryckte liberala och ideella The Electronic Frontier Foundation, EFF, oro över att betalningsförmedlingstjänster som PayPal de facto håller på att bli internetcensorer.