Ukraina är på väg att förlora kriget mot Ryssland. Det säger Polens tidigare överbefälhavare Rajmund Andrzejczak i ett uppmärksammat utspel. Situationen är ”väldigt, väldigt dramatisk” hävdar han.

Det är under måndagskvällen som Andrzejczak gästar programmet ”Händelsernas gäst” på polska Polsat News. Rajmund Andrzejczak, som påbörjade sin officersutbildning under Warszawapaktens dagar, är en pensionerad general som från 2018 och fram till oktober förra året var Polens överbefälhavare.

I det 30 minuter långa programmet får den tidigare toppmilitären ge sin syn på, inte minst, kriget i Ukraina och det hot som han bedömer att Ryssland utgör mot Europa.

Rajmund Andrzejczak får frågor i tv. Faksimil

På en fråga om han tror att Polen kommer dras in i kriget svarar han att ”vi måste vara beredda”. Vidare påstår han att den polska försvarsstrategin är föråldrad och måste göras om.

– Mycket beror på oss om det kommer ta två, tre eller fem år. Vårt mål är att försöka avvärja hotet. Vi har tid på oss, men mycket arbete återstår, säger han.

”Ukrainarna förlorar det här kriget”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdade inför tvåårsdagen av invasionen att 31 000 ukrainska soldater stupat i kriget. Ett antal som den polske överbefälhavaren inte tycks tro på. Istället talar han om utvecklingen vid fronten som ”väldigt, väldigt dramatisk”.

– De saknar över tio miljoner människor. Jag bedömer att förlusterna borde räknas i miljoner, inte i hundratusental. Det finns inga resurser kvar i det landet. Det finns ingen kvar som kan slåss, säger han.

LÄS ÄVEN: Ukrainas ÖB: ”Situationen blir allt mer komplicerad”

Och gällande en uppgift om att Ukraina håller på att få slut på luftvärnsmissiler, kommenterar den tidigare överbefälhavaren:

– Det betyder mer effektiva attacker, fler offer, mer av landets infrastruktur som förstörs. Ukrainarna förlorar det här kriget.

Rajmund Andrzejczak tillsammans med Nato-toppen Rob Bauer. Foto: Nato

Europa måste ställa om

Rajmund Andrzejczak menar att Europa och inte minst Polen kraftigt måste skala upp sin ammunitionsproduktion, och att det inte räcker med några miljoner euro hit eller dit i EU-anslag.

– Poängen är att problemet inte försvinner. Vi måste helt förändra strategin kring ammunitionsproduktionen i landet, annars kommer vi inte vinna i längden. Vi måste producera mer ammunition, snabbare, och i olika fabriker, och det kräver tuffa politiska beslut och hårt arbete, säger han.

Rajmund Andrzejczaks dystra uttalanden om kriget i Ukraina har i Polen uppmärksammats av ledande tidningar som Fakt och DGP.

LÄS ÄVEN: USA: Ryssland producerar tre gånger så många artillerigranater