Myndigheterna i Spanien har gripit ett kriminellt gäng som beskrivs som det mest våldsamma som någonsin härjat i den södra delen av landet. Gänget har gått under smeknamnet ”Los suecos” – svenskarna – på grund av att de varit bosatta i Malmö. Dit kom gängets medlemmar eller föräldrar dock som invandrare från Nordafrika.

Fyra av gängets medlemmar har gripits i Sverige för utlämning till Spanien. Polisregion Syds chef Petra Stenkula uppger att personerna är välkända också av den svenska polisen och ingår i ett av de över tio organiserade kriminella gäng som polisen i Malmö har att hantera.

Sju av nio misstänkta har gripits. Två är fortfarande på fri fot.

Bakom flera mord
Gänget misstänks bland många andra brott ligga bakom minst två av de sex senaste gängmorden i Málaga. Det har under sin framfart i regionen lämnat ett långt spår av våldsamma brott efter sig.

Morden har begåtts i välkänd ”drive by”-gangsterstil genom att offren skjutits ned på gatan av maskerade gängmedlemmar från bilar och motorcyklar. Offren har ofta skjutits utanför sina hem eller när de lämnat kyrkan efter nattvarden.

Två brödrarpar ledare
Gänget har bestått av en kärna på nio personer där ledarna är två brödrapar. Samtliga medlemmar är yngre än 30 år. Det har under en tid försökt etablera ett kriminellt nätverk i Málaga och har varit efterspanade av såväl de spanska som svenska myndigheterna för bland annat tio mord.

I förra veckan slog den spanska polisen till mot gänget i en räd. “Det måste stå utom varje tvivel att Costa del Sol inte är eller skall bli en plats där kriminella gäng enkelt kan få fäste” förklarade representanter för den nationella polisens enhet mot organiserad brottslighet (UDYCO)

Knarkkung sköts ihjäl i sin bil
Den 12 maj körde en svartklädd man på en motorcykel utan registreringsplåtar upp jämsides med det fordon som knarkkungen Ávila “Maradona” Ramos färdades med, stack in en pistol genom sidorutan och avfyrade fem skott. Mordet, som beskrivs som en scen ur en maffiafilm, ägde rum när Ramos och hans familj lämnade San Pedro de Alcántara-kyrkan efter att ha bevistat sonens första nattvard.

37-årige Ramos hade ägnat sitt liv åt att kokainsmuggling. Han var också skuldsatt i kriminella kretsar och hade innan mordet fått ett antal varningar.

En av varningarna bestod i att Ramos gym sattes i brand genom att ett fordon fyllt med bensindunkar kördes rakt in i byggnaden. Några dagar begicks ett liknande dåd mot en nattklubb i vilken Ramos var delägare.

Gangstermordet på Ramos är ett av de mord som Los suecos nu utreds för att ha utfört.

Polissamarbete mellan Spanien och Sverige
Arresteringarna av det ”svenska” gänget är en del av Operation Rueda, ett operationellt samarbete mellan den spanska och svenska polisen som inleddes i samband med mordbranden mot Ramos gym. Fler än 30 poliser har ingått i den styrka som nyligen slog till mot Los suecos olika gömställen – ett antal lyxlägenheter som medlemmarna hyrde – och vad man beskriver som “det värsta gäng med lejda mördare som någonsin opererat i Costa del Sol”.

Utreds för ytterligare gangstermord
Utredningen har även lyckats knyta ytterligare ett gangstermord till det ”svenska” gänget. Även i det fallet var offret en välkänd knarkkung, Sofian Mohamed A. B. med smeknamnet “El Zocato.”

Han sköts med nio skott på tröskeln till sitt hem. skytten var enligt vittnesmål “en maskerad man på en motorcykel”. Polisen har vid tillslagen mot Los suecos gömställen påträffat vad man tror är de motorcyklar som använts vid båda dessa mord.