Det är USA som ligger bakom Nord stream-läckorna. Det tror Jeffrey Sachs, professor i ekonomi vid Columbia university. Han kommenterade under måndagen händelsen i Bloomberg TV.

Professor Sachs är en återkommande gäst och politisk kommentator i Bloomberg TV. Han har de senaste åren bland annat talat om ”de rikas krig mot de fattiga”, sagt att Trump inte ledde ”en seriös regering”, varnat för klimatförändringar och talat sig varm för satsningar på vind- och solkraft.

Förhandla med Ryssland

Jeffrey Sachs har tidigare även talat om konsekvenserna av Natos expansion österut. Så sent som 23 februari i år, dagen innan den ryska invasionen av Ukraina, menade han i en intervju att västvärlden borde förhandla med Ryssland.

– Min syn på det här är att vi borde testa med uppriktig diplomati. Det kanske inte fungerar, men om vi inte försöker så vet vi inte, sade han då.

– Något som genom historien alltid varit sant när det gäller förhandlingar är att om man utgår ifrån att motparten är en galning, så kommer man oundvikligen hamna i en konflikt. Det finns ingen chans att nå en lösning med den utgångspunkten. Det kan vara sant att motparten är en galning och ointresserad av förhandlingar, men det kan man inte få reda på genom att prata med sig själv. Man måste prata med den andra sidan.

Under måndagen syntes Sachs återigen i Bloomberg TV där han pratade om situationen i Ukraina och kriget mot Ryssland.

– Jag är på fredens sida. Jag är väldigt oroad för att vi befinner oss på en eskalerande väg mot kärnvapenkrig, säger han i intervjun.

USA sprängde Nord stream

Men den riktiga chocken för Bloomberg-redaktionen blir när professorn pratar om det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord stream.

– Jag kan slå vad om att USA gjorde det. Möjligen USA tillsammans med Polen, säger han.

LÄS MER: Polens förre utrikesminister om Nord stream-läckan: ”Tack, USA”

Sachs påpekar att amerikanska helikoptrar rört sig i närheten av gasledningarna och att USA tidigare hotat med att sätta stopp för Nord stream.

– Det här går stick i stäv med vårt narrativ. Man får inte säga sådana här saker i västvärlden. Men faktum är att över hela världen, när jag pratar med folk, så tror de att USA gjorde det, säger professor Jeffrey Sachs.

LÄS ÄVEN: Amerikansk helikopter över Östersjön natten till måndagen