Samhällsnytt har som första media fått en pratstund med dansk-svenske politikern Rasmus Paludan där han berättar om turerna kring inreseförbudet, lanseringen av en ny aktivistisk organisation som ska utöra operationer i Sverige och hur han nu siktar på att ta sig in i Sveriges riksdag efter att nyligen ha snubblat på målsnöret att göra det i det danska Folketinget.

I förra veckan rapporterade Samhällsnytt att Paludan, partiledare för det danska islamkritiska partiet Stram Kurs, fått bekräftat från Migrationsverket att han är svensk medborgare sedan år 31 år tillbaka. Det innebär att det inreseförbud till Sverige som polisen utfärdat inte kan upprätthållas och att det är fritt fram för Paludan att resa in i landet. För den kränkande behandling han utsatts för i samband med detta avser han stämma svenska staten på en miljon kronor.

LÄS ÄVEN: Inreseförbudet mot Paludan olagligt – är svensk medborgare sedan 1989

I helgen besökte Samhällsnytt Danmark för att intervjua Paludan rörande medborgarskapet i samband med att partiet höll rikskongress i dansk landsbygdsidyll på ön Fyn. För att möjliggöra att partimötet kunde hållas ostört och upprätthålla säkerheten i området hade polisen bildat en järnring runt konferensanläggningen med en insatsstyrka beväpnad med automatvapen, hundpatruller, ett stort antal ordningspoliser och säkerhetstjänsten PET.

Vid kongressen klubbades bland annat igenom en möjlighet för alla nordiska medborgare att bli partimedlemmar. Detta för att man vill uppmuntra att en nordisk folkrörelse skapas och deltar i aktiviteterna. När det gäller den konkreta politiken vill man bland annat se en skärpt kriminalpolitik rörande våldsbrott.

Partimedlemmarna var eniga om att Danmark behöver sex gånger hårdare straff jämfört med landets nuvarande straffskala som samtidigt i Sverige framhålls som sträng och hyllas av många som ett föredeöme om man vill komma till rätta med den grova kriminaliteten. Ett annat förslag är att en utlänning alltid ska utvisas vid dom och förbli i fängelse till dess att utvisningen kan verkställas.

Ska kandidera till Sveriges riksdag

Paludan avslöjade även exklusivt för Samhällsnytt att han parallellt med sitt arbete för Stram Kurs intåg i det danska Folketinget ska arbeta för att ta sig in i Sveriges riksdag. Han skickar samtidigt ett meddelande till den svenska regeringen i allmänhet och justitieminister Morgan Johansson (S) i synnerhet om att han inte vill kännas vid de anklagelser som riktats mot honom om att vara en rasist och provokatör som bara försöker skapa motsättningar.

– Rasist i Sverige numera är ett ord man använder för folk man inte gillar. Jag kan inte förstå hur man kan hetsa till våld. De som begår våld är kriminella. Om någon blir hetsad då är det inte en anledning att begå våld. Om man menar att någon hetsar olagligt får man anmäla det.

Lanserar aktivistgrupp för nya operationer

Vid flera tillfällen har Paludan uppmärksammat att hans engagemang är större än bara islamkritik. Det handlar enligt honom om att försvara grundlagsskyddade rättigheter. Han menar även att etablerade politiker och debattörer under decennier har försökt kritisera islam genom att enbart samtala men trots detta misslyckats och att det därför behövs nya metoder.

I helgen lanserade Paludan aktivistgruppen ”Danmarks söner” som ska samla danskar men även andra nordbor som vill delta i operationer för att väcka vad man menar är den stora massan av danskar och svenskar. Hela samtalet med Paludan kan ses nedan.

Dansk polis stoppade demonstration

I samband med partikongressen anordnade funktionärer demonstrationer i vilka man återigen brände koraner men även gick hundpromenad med koraner i koppel. Samhällsnytt kan visa ett axplock av klipp där dansk polis besväras över partifunktionärer som planerat att hålla en islamkritisk demonstration utanför en moské.

AfS: ”Vi har en hel del gemensamma punkter”

Vid kongressen deltog det svenska nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) genom Andreas Feymark som är ordförande för partiet i Halland. Han berättade för partimedlemmarna hur Polismyndigheten uppgett att Sverige idag har åtminstone 40 klaner medan regeringar fram till nu har förnekat att det ska finnas ett samband mellan invandring och kriminalitet.

Vidare framförde Feymark att man ser invandring och EU som både Danmark och Sveriges stora ödesfrågor. När Samhällsnytt frågade om deras besök hos Stram Kurs kommenterade Feymark det som viktigt för partiet.

– Dels är det viktigt att vi syns även i internationella sammanhang men sen har vi även en hel del gemensamma punkter, bland annat återvandring och vår syn på islam som ett hot mot Sverige och Europa, sade Feymark till Samhällsnytt.

LÄS ÄVEN: Här brinner Koranen i Rosengård – Rasmus Paludans parti trotsar indraget tillstånd

authorimage