Max Ney, presssekreterare åt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (s), anklagar Expressen för att ”flörta med SD”. Anledningen är att tidningen i en artikel uppmärksammar att många invandrare är arbetslösa och lever på bidrag.

Det är i en text skriven av krönikören Christer El-Mochantaf som Expressen uppmärksammar påtryckningarna från regeringskansliet. Efter att Expressen publicerat en artikel om hur den somaliska kvinnan Shukri Mohamed Hassan fick 32 000 kronor i månaden i bidrag, och att många invandrare är arbetslösa och lever på bidrag, hörde Max Ney av sig till tidningen.

LÄS ÄVEN: Fick 32 000 i bidrag – ”Sverige är ett bra land”

I ett SMS till Expressen skriver Max Ney att reportaget är bra, ”trots att det är Expressen”. Han anklagar därefter tidningen för att sprida propaganda och menar att de ”flörtar med SD”.

När reportern konfronterar Max Ney och frågar honom om det är statsrådet Eva Nordmarks åsikter han framför, ändrar sig emellertid presstalesmannen och hävdar plötsligt att han inte läst reportaget. Han säger sedan att han inte tycker som han skrev.

”Det är som en fars”, konstaterar Christer El-Mochantaf.

Ställs till svars av SD

Med anledning av Max Neys ifrågasättande sms till Expressen har den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder ställt en skriftlig fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Det berättar han själv på Facebook.

”Låg arbetsmarknadsministern bakom sin pressekreterares kontakt med Expressen då han hävdade att tidningen ’flörtar med SD’ och delar arbetsmarknadsministern synen på att journalistik och ren fakta är propaganda för att gynna SD?” undrar han bland annat.

Björn Söder är, sett till antal skriftliga frågor, riksdagens i särklass mest ifrågasättande riksdagsledamot. Förra riksdagsåret ställde han 385 skriftliga frågor till regeringens statsråd – nästan var nionde av samtliga sådana frågor.

De tjugo mest kritiska riksdagsledamöterna var alla sverigedemokrater eller moderater. En tredjedel av riksdagsledamöterna skrev inga skriftliga frågor alls förra året.