På lördagen anlände Johan Floderus och Saeed Azizi till Sverige från Iran där de suttit fängslade anklagade för brott. I gengäld öppnade regeringen dörren till den fängelsecell där livstidsdömde iranske Hamid Noury med tusentals liv på sitt samvete suttit inlåst och lät honom resa hem. Fångutväxlingen möts av kritik.

I strid med starka rekommendationer från svenska UD beslöt var för sig Johan Floderus och Saeed Azizi att resa till Iran. Under sina vistelser där greps de och fängslades anklagade för olika brott.

Huruvida anklagelserna har fog för sig är oklart. Från vissa håll hävdas att bevisen är fabricerade och att den iranska regimen fängslat personerna som en del i ett politiskt spel, bland annat för att kunna få loss regimknutna personer som fängslats i utlandet.

Regimbödel med tusentals mord på sitt samvete

En sådan person är den islamistiske revolutionsgardisten Hamid Noury som i slutet på 1980-talet var instrumentell i massavrättningar av tusentals regimkritiker. Förra året dömdes han i en internationell rättsprocess i Sverige till livstids fängelse för folkrättsbrott.

Nu har den iranska regimen fått tillbaka honom i utbyte mot de två iranresenärerna från Sverige. Johan Floderus och Saeed Azizi anlände strax efter klockan 21 på lördagskvällen till Arlanda flygplats norr om Stockholm från Oman där de interimistiskt har vistats en tid.

Vägrade utväxla tredje Iranresenär

Den svenska regeringen försökte utan framgång att även få med en tredje iranresenär, Ahmadreza Djalali, som också på liknande sätt sitter fängslad i Iran anklagad för brott som det är oklart om han har begått eller inte.

Den iranska regimen vägrade dock att inkludera Djalali, bland annat med hänvisning till att han inte var svensk medborgare när han greps utan blivit det i efterhand under fångenskapen. Man ser honom därför som iransk medborgare och inget annat.

Regeringen kallade till pressträff

I samband med att utväxlingen verkställdes kallade statsminister Ulf Kristersson (M) till en pressträff, under vilken han försvarade överenskommelsen med den iranska regimen, som inte saknar kritiker.

– Det här var ingen enkel avvägning. Men ibland måste man göra svåra saker, göra det som är rätt. Skydda svenska liv, det är för mig som statsminister överordnat allt annat, sade Kristersson bland annat och tackade även Säpo.

Utrikesminister Tobias Billström (M), som också närvarade vid presskonferensen, lovade att ”fortsätta kämpa” för att andra iranresenärer ska kunna komma till Sverige, däribland uppmärksammade Djalili.

Även jJustitieminister Gunnar Strömmer (M) fanns med på presskonferensen. På hans lott föll att försvara varför Sverige valt att benåda en livstidsdömd islamistisk massmördare.

– Hamid Noury har dömts för fruktansvärda brott i Iran efter en lång rättsprocess i Sverige. Genom domen har många brottsoffer fått upprättelse. Under normala omständigheter är det en självklarhet att Hamid Noury borde avtjänat hela sitt fängelsestraff.

Skarp kritik från anhöriga till offren

Många exiliranier i Sverige vars anhöriga mördats av Noury under 80-talets politiska utrensningar har protesterat över uppgörelsen och menat att de nu tas ifrån den upprättelse de lång tid efter folkrättsbrotten äntligen fick.

– Det var en väldigt stor dag för oss när Noury dömdes, någon form av upprättelse. Tyvärr omintetgjordes det i dag, säger exiliraniern Sina Dashti till media.

Kritik även inifrån Tidöunderlaget

Frisläppandet av islams bödel Hamid Noury får även kritik inifrån regeringsunderlaget. En sådan kritiker är Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers som i en kommentar på sociala medieplattformen X skriver att han är ”bedrövad” över tilltaget.

Weimers skriver att fördelarna med utväxlingen överskuggas av att ”massmördaren Hamid Nouri inte kommer att få sona sina brott”. I likhet med många andra bedömare menar han att den iranska regimen nu fått bekräftat att det lönar sig att ta västerländska medborgare gisslan.

Tidöavtalet mellan SD och de tre regeringspartierna innefattar inte utrikespolitiken. Därför kan det bara bli fråga om en protest mot regeringsbeslutet från SD:s sida. Den kompletteras med en uppmaning till både Sverige och EU att ”avsluta alla diplomatiska relationer med den islamiska regimen i Teheran”.

Weimers framhåller också att samtliga personer med medborgarskap i Sverige eller något annat EU-land reser till Iran på egen risk – något han understryker genom att skriva det två gånger i sin X-kommentar. Han har stöd i detta från svenska UD som sedan länge kategoriskt avråder från alla resor till Iran.