Vare sig regeringen eller statliga Vattenfall vill svara på hur mycket som investerats i batteritillverkaren Northvolt. Båda avböjer Samnytts frågor.
En “nyindustrialisering” och “samhällsomvandling” av Norrbottens och Västerbottens län. Så presenterade regeringen en serie satsningar på “gröna innovationer” så sent som i juni i år, där Northvolt lyftes fram som den “mest framträdande” i Sveriges två nordligaste län.
Hela 60 miljarder kronor hade fram till då satsats på batteritillverkaren, som nu har växande ekonomiska problem.
LÄS MER: Northvolt i fritt fall – 1 600 sparkas
Pensionspengar
Pengarna till miljardrullningen kommer inte minst från ägare som Volkswagen samt andra intressenter som BMW och Scania. De svenska pensionsfonderna, AP-fonderna, har också stoppat in pengar i projektet.
Åtskilliga miljarder kommer från Europeiska investeringsbanken. Så sent som i januari i år var svenska staten, genom Riksgälden, med och gick i borgen för ett lån därifrån om ytterligare drygt tio miljarder kronor. Pengarna skulle användas för att bygga ut Northvolts fabrik i Skellefteå.
Det är också känt att Vattenfall fungerat som “utvecklingspartner” åt Northvolt och stöttat företaget. Northvolt har beskrivit det statliga energibolaget som “en ovärderlig partner”.
Vill inte svara
Men hur mycket pengar som investerats i Northvolt eller vad samarbetet kostat vill Vattenfall inte svara på. “Det är ingenting vi kommenterar”, skriver Johan Sennerö på företagets pressavdelning i ett mejl till Samnytt.
Inte heller regeringen vill svara på frågor om hur mycket av svenskarnas pengar som satsats på Northvolt, via Vattenfall eller på andra sätt. Det är regeringen som utser Vattenfalls styrelse och tjänstemän från finansdepartementet som representerar ägaren staten vid företagets års- och bolagsstämmor, och därmed ges insyn i företagets finanser.
Finansdepartementets kanslisekreterare Jeanette Krusell skriver i ett mejl till Samnytt att Vattenfall är “ett statligt ägt aktiebolag [som] styrs på samma sätt som privatägda bolag, dvs det är bolagets styrelse som fattar beslut och ansvarar för bolagets förvaltning”.
Hon hänvisar därefter frågan tillbaka till Vattenfall, som inte ville svara på den.
LÄS MER: Importerade 1800 arbetare – nu riskerar många få åka hem
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.