Vid ett val i Tyskland i dag skulle nästan var femte väljare rösta på nationalkonservativa och islam- samt EU-kritiska Alternative für Deutschland. Det är en lika stor andel som säger sig vilja rösta på Socialdemokraterna.

Siffrorna kommer från en mätning av opinionsinstitutet INSA. Även andra undersökningar visar samma trend – tyskarna är missnöjda med den förda politiken.

Kristin Brinker, AfD-ledare i Berlin, konstaterar att det är ett annat läge nu.

– Fler och fler av de som tidigare vänt oss ryggen är intresserade av oss nu, säger hon till DN.

Partiet anser att islam inte hör hemma i Tyskland, vill stänga EU:s yttre gränser och menar att klimatförändringarna är naturliga.

LÄS ÄVEN: Tyskland tar efter Sverige – inför ’feministisk utrikespolitik’

Briner tror sig veta anledningarna till framgångarna.

– De flesta är väldigt besvikna på regeringen. Vi erbjuder ett tydligt politiskt program, inte minst när det gäller inflation och energifrågor. Det är ämnen som just nu debatteras intensivt i Tyskland.

Endast en femtedel av tyskarna är nöjda med regeringens arbete och två tredjedelar av de som kan tänka sig rösta på AfD säger sig vilja göra det i protest mot övriga partier.

Invandringen avgörande fråga

Enligt statsvetaren Julia Reuschenbach finns det ett ämne som engagerar AfD-väljarna mer än något annat – invandringen.

– AFD:s mobiliseringsfaktor nummer ett är migration. Man spelar ut migranter mot den egna befolkningen, på samma sätt som Trump och Orbán gör.

LÄS ÄVEN: Muslimska böneutrop ekar i Tyskland

Något Brinker inte håller med om.

– Samhället har splittrats under de senaste åren, men det är inte på grund av oss, utan på grund av en misslyckad asylpolitik.

Regerar om tio år

Hon menar att invandringen leder till konflikter och kostnader som skadar det tyska samhället och vill införa gränskontroller och öka antalet utvisningar.

Hittills har övriga partier sagt att man vägrar samarbeta med AfD.

– Om tio år regerar vi, säger Kristin Brinker.

LÄS ÄVEN: Studie: Migranter bakom ökning av våldsbrott i Tyskland