Dmitrij Medvedev som tidigare varit Rysslands president och premiärminister men som numera är vice ordförande i landets säkerhetsråd, hotar att Natos nya medlemmar – Sverige och Finland – nu är kärnvapenmål.

Det är nyhetsbyrån Reuters som rapporterar om Medvedevs uttalande rörande ryska hämndattacker ifall att Ryssland skulle välja att slå till mot Nato.

LÄS ÄVEN: Sverige attackeras först vid ett Nato-Ryssland-krig

Det är inte första gången Medvedev uttalar tydliga hot med anledning av konflikten mellan Västsidan och Ryssland. Den här gången öppnar han även för att det kan röra sig om kärnvapenattacker i händelse av ett krig mellan Ryssland och Nato.

– Ett tydligt exempel är Polen, Baltikum och helt nyligen Finland och Sverige. Statusen som alliansfria gav dem vissa internationella preferenser på grund av geopolitiska skäl. Och nu ingår de i ett block som är fientligt inställt till oss, säger han och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Medvedev: Tysk-svenska vapenfabriker legitima måltavlor

– Inklusive möjliga vedergällningsattacker och till och med kärnvapeninsatser eller förebyggande åtgärder inom ramen för vår militära doktrin.

Regeringen “Tryggare”

Samtidigt som Ryssland ägnar sig åt hotfull retorik har försvarsminister Pål Jonson (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) tydligt framhållit att både Nato-medlemskapet och det så kallade DCA-avtalet, som möjliggör amerikanska militärbaser i Sverige, har gjort landet tryggare.

LÄS ÄVEN: FHS-professor ifrågasätter Nato och vill säga upp DCA-avtalet

“Idag börjar Sveriges DCA-avtal med USA att gälla. Nu kan vi enklare få amerikansk personal och försvarsmateriel på plats här i vårt land. Därmed kan svenska och amerikanska soldater bättre förebygga hot mot Sverige och norra Europa”, skrev statsministern för ett år sedan.

Förra sommaren försäkrade Jonson svenska folket “att Sverige blir tryggare och säkerheten i norra Europa stärks” av att ha amerikanska militärbaser i landet.

Faksimil X

Trump öppnar för att dra tillbaka trupper

President Donald Trump och hans administration har hittills skickat oklara signaler om både viljan att försvara Europa och framtiden för de amerikanska trupper som är stationerade på kontinenten.

I början av april rapporterade NBC News att Pentagon överväger att snart dra tillbaka omkring 10 000 soldater från Östeuropa.

Trump har nyligen själv även sagt att han inte utesluter att dra tillbaka en del av de amerikanska trupperna som är stationerade i Europa, och antydde att en sådan åtgärd kan bli en del av bredare förhandlingar om handel.

LÄS ÄVEN: Ryssland till Sverige: “Vill ni ha Iskandermissiler, hypersoniska vapen och fartyg med kärnvapen ett stenkast från era hem?”