Fem personer dödades och omkring 150 skadades vid en ukrainsk attack mot Sevastopol på Krimhalvön den gångna helgen. Vid attacken användes amerikanska missiler – och nu varslar Ryssland USA om vedergällning.

Det är under söndagen som människor lockas till badstränderna vid Sevastopol på Krimhalvön. Solsken och 25 graders värme gör att många av stadens drygt halva miljonen invånare, liksom tillresta turister, vill svalka sig i Svarta havets vatten.

Plötsligt hörs kraftiga smällar och missilfragment slår ned på en av stränderna. Fem människor dödas, varav två barn, och omkring 150 skadas. Dussintals av de skadade är barn.

Amerikanska missiler

Det är Ukraina som avfyrat missiler mot den ryskkontrollerade staden. Fem stycken kryssningsrobotar av typen MGM-140 ATACMS, vilka landet under våren fått från USA.

LÄS OCKSÅ: Putin vill snabbare ”integrera” erövrade ukrainska regioner

Samtliga missiler uppges ha skjutits ned av ryskt luftvärn, och det saknas uppgift om att de vållat militära eller militärstrategiska skador. Däremot skapar nedfallande missilfragment kaos och död bland helgfirande solbadare.

Faksimil

Ryska källor misstänker att missilerna avfyrats från missilramper i Mykolajivregionen. Kvällen innan har ett drygt dussin ukrainska drönare skickats iväg mot Krimhalvöns västligaste udde. Den gången från Odessaregionen.

”Efterblivna föräldrar”

Ukraina skyller de civila dödsoffren på Ryssland. Dels heter det att de ryska myndigheterna borde ha varnat civilbefolkningen för inkommande ukrainska missiler. Dels hävdas att de dödade och omkomna kan ha fallit offer för nedfallande ryska luftvärnsrobotar. Dels påstås det i den ukrainska propagandan att ”efterblivna föräldrar” inte borde ta med sina barn till ”den stulna stranden” under pågående krig.

Ukrainska propagandakanaler lägger skulden på Ryssland. Faksimil

Krimhalvön annekterades av Ryssland våren 2014.

LÄS ÄVEN: Ukraina – det ständiga kriget?

Det saknas uppgifter om vad syftet eller måltavlan för den ukrainska attacken var. Ryssland har visserligen sin Svarta havs-flotta baserad i Sevastopol, men huvuddelen av örlogsfartygen har sedan länge lämnat staden och hamnen för att hållas utom räckhåll för ukrainska attacker.

Ett tänkbart motiv kan ha varit vedergällning för en rysk bomb mot den ukrainska storstaden Charkiv dagen innan. Vid den ryska bombningen slogs halva stadens elförsörjning ut, skriver Euronews. Även vid den attacken omkom och skadades flera.

Ryssland varnar USA

Ryssland anser att den ukrainska attacken är ett terrordåd. Samma söndag slår islamistiska terrorister till på flera platser i den ryska delrepubliken Dagestan. En kyrka, en synagoga och trafikpoliser blir måltavlor. Ett flertal människor dödas.

LÄS ÄVEN: Ryska ambassadens ”kartmiss” – Krimhalvön del av Ukraina

Regeringen i Moskva likställer de ukrainska attackerna med den islamistiska terrorn.

Under måndagen kallas USA:s Rysslandsambassadör Lynne Tracy upp till det ryska utrikesdepartementet för att ta emot en formell protest. USA bedriver ett hybridkrig mot Ryssland och förser ”Kievregimen” med vapen som används mot civila, menar ryska UD.

Och den ryska regeringen passar på att lova hämnas för att USA förser Ukraina med vapen som används mot det ryska ”inlandet”.

LÄS ÄVEN: USA och Tyskland: Ukraina får attackera Ryssland