I en motion skriver fem SD-riksdagsledamöter att Sverige bör ta tillbaka erkännandet av Palestina som regeringen Löfven genomförde 2014. Från den M-ledda regeringen får man dock ingen hjälp.

”Sverigedemokraterna vill återkalla regeringens erkännande av det kvinnoförtryckande Palestina som ’stat’ och vill utöver det se en avveckling av biståndsmedlen till den palestinska myndigheten så länge de inte lever upp till grundläggande krav om mänskliga rättigheter”, skriver SD-riksdagsledamöterna i motionen. En närmast identisk motion lämnades också in hösten 2021.

LÄS ÄVEN: Fortsatt palestinsk aggression mot Israel – nu även på Västbanken

Det är dock i en skriftlig fråga från Björn Söder (SD) som utrikesminister Tobias Billström (M) säger nej. Enligt Söder baserades erkännandet på missuppfattningen att Palestina stod bakom tvåstatslösningen och därmed erkände Israels rätt att existera som stat.

Enligt Billström anser regeringen ”att beslutet den 30 oktober 2014 att erkänna Palestina var olyckligt” och att det var ”prematurt” – men:

Regeringen har inte för avsikt att dra tillbaka erkännandet. Erkännande av stater är en fråga där Sveriges agerande bör präglas av kontinuitet och som inte lämpar sig för förändringar från en regering till en annan.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Palestinska demonstrationen i Stockholm slutade i kaos – ”Allahu Akbar”

Bör Sveriges erkännande av Palestina dras tillbaka?