Sigtuna kommun i den norra delen av huvudstaden har beslutat att stoppa försäljningen av det kvinnoförtryckande och fundamentalistiskt muslimska badplagget burkini i kommunens badhus. ”Sigtuna kommun bör inte bidra till att sådana värderingar”, förklarar Lars Björling som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det har nyligen uppmärksammats att det kommunala badhuset Midgårdsbadet i Sigtuna kommun i norra Stockholm säljer och hyr ut det heltäckande badplagget burkini. Det är ett plagg som främst muslimska kvinnor bär för att möjliggöra simning samtidigt som kvinnan ska följa misogyna muslimska påbud om att täcka sin kropp.

Det var lokaltidningen Märsta.nu som kontaktade Lars Björling, ordförande i kultur- och fritidsnämnden samt representant för lokalpartiet Samling för Sigtuna. Tidningen förklarade problematiken med klädesplagget och därefter valde nämnden att ta upp och behandla frågan.

LÄS ÄVEN: Stadium börjar sälja burkini: ”Vi är stolta över vårt sortiment”

Nu meddelar Björling att nämnden beslutat om att stoppa försäljning och uthyrning av burkini eftersom badplagget ger uttryck för värdesystem som inte främjar integration. Det kommer fortfarande vara tillåtet att bada med burkini men kommunen ska inte tillhandahålla något sådant.

– Sigtuna kommun bör inte bidra till att sådana värderingar vidmakthålls och ska därför inte tillhandahålla burkini till försäljning eller uthyrning i kommunens badanläggningar, förklarar Björling.

Det var däremot inte en enig nämnd som tog beslutet att stoppa försäljningen. Den röda sidan med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade avslag.

Aquarapid: ”Vi står bakom bakom varje demonstration”
I Midgårdsbadet tillhandahåller Aquarapid Scandinavia en butikshörna med badkläder. I sociala medier stoltserar företaget med ”badkläder för alla”.

LÄS ÄVEN: Nike lanserade Hijab Pro för kvinnor: ”Den sitter tajt och säkert”

https://www.instagram.com/p/BRd80Z-lEu-/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=fhs57msidno9

På Instagram tar badplaggsföretaget tydlig politisk ställning. ”Vi står bakom bakom varje demonstration mot Frankrikes burkaförbud”.

https://www.instagram.com/p/BJk1uAyADgm/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=nsep07re8usf

”Vem efterfrågar burkinin?”
I november skrev Carolin Ekman, konsult inom kvinnors och flickors sexuella rättigheter, debattartikeln ”Våga säga nej till burkinin” i Dagens Samhälle. Ekmans artikel blev den mest lästa i tidningen under förra året.

I artikeln uppmärksammar Ekman kommunpolitiker som funderar på att tillhandahålla burkinin i kommunala badhus att fråga sig om vem som egentligen efterfrågar burkinin.

Vems åsikter är det som respekteras – kvinnans eller någon annans? Vissa menar att det är exkluderande att inte tillhandahålla burkinin. Jag menar att vi bör inkludera kvinnor i den svenska liberala synen på kvinnokroppen och avsaknaden av hedersnormer. Det är olyckligt om kommuner ska springa ärenden åt män som vill kontrollera kvinnor.

LÄS ÄVEN: Intersport saluför burkini – människorättsaktivist rasar