Natten mot fredag brände någon eller några ned en skola i det invandrartäta så kallade riskområdet Tjärna Ängar i Borlänge. Skolbyggnaden totalförstördes och nu agerar ansvarig polischef på händelsen genom att anordna fotbollsjippo med de lokala ungdomarna.

Det var vid midnatt som polis och räddningstjänst mottog larm om att Tjärnaängsskolan i Borlänge stod i lågor. Det skulle dröja fyra timmar innan räddningstjänsten hade kontroll på branden. Polisen inledde en förundersökning om grov mordbrand.


Tjärnaängsskolan. Foto: Faksimil SVT

Polischefen: ”Borde spela mer fotboll”

På fredagen valde Henrik Bodegrim, som är ställföreträdande områdeschef vid Borlängepolisen, att anordna ett fotbollsjippo vid brottsplatsen. Han fick draghjälp av statstelevisionen för att marknadsföra polisens mjuka arbetsmetoder i området Tjärna ängar som myndigheten klassar som ett som löper risk att utvecklas till ett ’utsatt område’.

Bodegrim berättar för statsreportern att det är oerhört viktigt att polisen finns på plats och ”skapar kontakt”. Han menar att ett utmärkt sätt är att polisen spelar fotboll med ungdomarna på gatan. Bodegrim visar sedan för SVT att han är minst lika duktig som ungdomarna på att ”joxa med trasan”.

– Det är lite stelt början så klart. Men efter en tio minuter, ja men då börjar vi prata om att kanske någon vill bli polis. Har ni gått i skolan här liksom? Vad tror ni har hänt? Men vi står också för att spela fotboll. Det borde polisen göra mer, säger Bodegrim entusiastiskt.

LÄS ÄVEN: Polisen lanserar nytt jippo: ”Vi vill vara din polis för en dag”

’Saft- och bulletaktik’ allt vanligare

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur Polismyndigheten på flera håll runt om i landet satsar på det som fått namnet ’saft- och bulletaktik’ där man försöker skapa kompisliknande relationer mellan problemungdomar och polisen.

Ett sådant exempel är Nyköpingspolisen som anordnade ett jippo i det ’utsatta området’ Brandkärr. Trots satsningen råder dock fortsatt dåliga relationer i området där ungdomarna kastar sten mot polispatruller och eldar bilar.

LÄS ÄVEN: Polisen bjöd ’utsatt område’ på jippo med hoppborg – möts av stenkastning och bilbränder

authorimage