Efter att ett hundratal sjukhusanställda drabbats av biverkningar dagen efter att de fått en första dos vaccin, stoppar både Region Sörmland och Region Gävleborg vaccineringen av sin personal.

Så många som var fjärde sjukhusanställd som fick vaccinet upplevde så kraftiga biverkningar att de sjukskrev sig.

På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och vid Nyköpings lasarett vaccinerades under torsdagen totalt 400 av de anställda. Dagen efter hade 100 av dem fått biverkningar. Feber uppges vara den vanligast förekommande biverkningen.

– Jo, det stämmer att flera medarbetare har fått feber efter vaccination i går. Detta är en vanlig och känd biverkan vid vaccinering. Oftast lindriga symptom som går över av sig själv, säger Fredrik Gustavsson, kommunikatör vid Region Sörmland, till SVT.

Samtliga godkända coronavaccin har feber listat som en vanlig biverkan. För att undvika personalbrist valde därför regionen att inte vaccinera hela avdelningar eller enheter samtidigt, utan istället sprida ut fördelningen av vaccinet. Efter att så många upplevt tillräckligt kraftiga biverkningar för att inte kunna arbeta påverkades bemanningen ändå.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: AstraZenecas vaccin fungerar knappt för äldre personer

Orsaken ska utredas

För att undvika personalbrist har Region Sörmland nu beslutat att stoppa all planerad vaccination av vårdpersonal tills vidare. Regionen ska även utreda orsaken till varför så många drabbats samt meddela både Läkemedelsverket och tillverkaren, Astra Zeneca, om vad som hänt.

Även Region Gävleborg har stoppat vaccinationen av sin personal av samma anledning. Även där vaccinerades drygt 400 vårdanställda varefter ett 100-tal drabbades av sjukdomssymptom, enligt SVT.

– Det är det vanliga, lite frössen, ont i kroppen och feber, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Företagets studier påvisar att 10 procent vanligen drabbas av biverkningar. Läkemedelsjätten uppger sig därför förvånas över den höga andelen vaccinerade som fått symtom.

– Det stämmer inte överens med vad vi har sett, säger Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden till GP.