På måndagen försvann strömmen i Spanien och delar av Portugal. Sedan dess har man spekulerat i orsakerna och flera teorier har framförts. Nu gör uppgifter gällande att man långt innan varnade för att en alltför stor andel förnybar el i systemet kunde föra med sig bieffekter.

Enligt Spaniens premiärminister Pedro Sanchez orsakades avbrottet av en plötslig minskning av elproduktionen, något som utlöstes när 15 gigawatt försvann under fem sekunder. I Spanien utlystes nationellt nödläge och först på tisdagsmorgonen, nästan 36 timmar senare, hade strömmen återställts i båda länderna.

LÄS ÄVEN: “Grön omställning” kan ha vållat gigantiskt strömavbrott i Spanien

Kan den så kallade gröna omställningen ha legat bakom haveriet? Det finns vissa saker som tyder på det. I årsredovisningen för 2024 som släpptes i februari varnade Redeia, som kontrollerar Red Electrica – Spaniens motsvarighet till Svenska Kraftnät, för frånkopplingar på grund av den höga andelen förnybar energi. Parallellt pekade man på riskerna med nedläggning av kärn- och kolkraft.

I årsredovisningen, som Affärsvärlden tagit del av, står bland annat:

Den höga andelen förnybar elproduktion utan att nödvändiga tekniska förutsättningar finns på plats för att hålla dem i drift vid störningar kan orsaka avbrott i elproduktionen, vilket i vissa fall kan bli allvarligt och därmed rubba balansen mellan produktion och efterfrågan samt påverka elförsörjningen avsevärt och, indirekt, företagets anseende.

Vidare:

Nedläggningen av konventionella produktionsanläggningar såsom kol-, kraftvärme- och kärnkraftverk (till följd av regulatoriska krav) leder till en minskning av elsystemets säkra produktions- och balanskraft, liksom dess robusthet och svängmassa.

Det heter också att en växande andel sol och vind medför utmaningar som man försöker adressera och att en växande andel förnybar energi ställer ökade krav på överföringskapacitet.

Innan avbrottet låg andelen elektricitet från solkraft på drygt 60 procent, vind tolv procent och kärnkraft 11,6 procent. Övriga källor var solvärme, sopor och kraftvärme på omkring fyra procent vardera.

LÄS ÄVEN: Klimatforskare om vind och sol: “Feltänk hotar hela energisystemet”