På måndagen ägnade statsradion ett inslag åt att lyfta fram en så kallad eldsjäl som övningskör med ”nysvenskar” i Västergötland. Statsreportern nöjer sig inte med att belysa engagemanget utan vill även få volontären att prata om att fler i landet bör närma sig migranter.

Det är Karl-Johan Henriksson som har engagerat sig med att börja övningsköra med migranter i Tranemo kommun, vilket har vunnit statsradions uppmärksamhet.

LÄS ÄVEN: Invandrare får gratis körkortsutbildning på arabiska – äldreboenden läggs ned

Statsreporter Tommy Praetoius har besökt övningskörningen och rapporterar att ”nysvenska invandrare”på grund av språket och den ”ovana kulturen” kan ha svårt att ta körkort vilket i sin tur uppges försämra deras chanser att få ett arbete. Vad argumentet med den ovana kulturen faktiskt innebär framgår inte av inslaget.

SR: ”Är det något du vill föra vidare?”

I inslaget ställer SR:s utsände ledande frågor till Henriksson om arbetet att knyta kontakter med migranter.

– Jag tänker det här med att också lära känna människor från andra kulturer. Vad betyder det, frågar Praetoius.

– Det betyder jättemycket. Jag har lärt mig mycket av hans familj hur det är i Somalia. Jag förstår mycket väl varför de inte kan bo kvar där. De kommer inte hit för att de tycker det är roligt utan för att det inte går att bo där, svarar Henriksson.

Drygt 15 miljoner människor bor enligt officiella siffror i Somalia.

– Är det något som du skulle vilja föra vidare också? Just att man lär känna människor från andra kulturer, undrar statsreportern.

– Ja. Så de kommer in i vårt samhälle. Det får inte bli vi och dom. Det är det som förstör i samhället, svarar Henriksson.

LÄS ÄVEN: Gotland bjuder nyanlända på gratis körkortsutbildning