➤ Enligt statsministern råder fortfarande ordning och reda i den svenska invandringspolitiken.

När regeringen förra måndagen presenterade förslaget om att låta de ”ensamkommande” afghanska ungdomarna stanna deltog inte Stefan Löfven (S) på pressträffen och han gav heller ingen kommentar efteråt.

På måndagen kommenterar statsministern för första gången förslaget.

– Vi håller precis samma princip som när vi införde den tillfälliga lagen. Vi har en tillfällig lag som sträcker sig emot juli 2019, då vi ska göra en tvåårsavstämning och se om det ska hålla hela vägen eller avbrytas. Vi håller kvar principen att du har rätt att söka asyl och det kan bli både ja och nej, det är myndigheten som beslutar och ytterst domstolen, säger Löfven till Aftonbladet.

Löfven tillägger att man valt att särbehandla gruppen för att de fått vänta så länge på besked och för dessa ”ger vi en ny möjlighet att studera helt enkelt”.

Tidigare har Löfven uppgett att ordning och reda ska råda i den svenska invandringspolitiken och att ett nej är ett nej, något han dock inte anser äventyras i och med förslaget.

– Nej, vi slår ju fast att den tillfälliga lagen gäller till juni 2019 och sedan arbetar vi också med gemensam politik för EU. Men för en begränsad grupp som var under 18 år när de kom till Sverige, för den gruppen gör vi en ny möjlighet men det bygger på att man studerar. Utbildning tror vi är viktigt, var man än sedan hamnar i världen.

– Det är inte säkert att man blir kvar ändå i Sverige, men har man fått studera så har man stärkt sina möjligheter i livet, oavsett var man hamnar.