NYHETSKRÖNIKA • Samnytts Mattias Albinsson skriver i denna nyhetskrönika om en av julhelgens och mellandagarnas ”snackis” i sociala medier: 89-årige Yrjö Forsgren i Sundbyberg som fick en magert tilltagen låda julmat från hemtjänsten på julafton.

Höger eller vänster. Julhelgens ”snackis” har, liksom så många andra samtidsfrågor i Sverige, splittrat internets tyckonomer i två politiska läger. Det ena mer obstinat än det andra.

Twitterinlägget

Alltihop börjar på juldagens kväll då 68-åriga Inger Forsgren i Örebro lägger upp ett inlägg på X (tidigare Twitter) där hon beklagar sig över den mat som hennes 89-årige svärfar Yrjö Forsgren, folkbokförd som Yrjo och bosatt i Sundbyberg, fått via hemtjänstens försorg dagen innan.

En plastlåda med två potatisar, fyra köttbullar och lika många prinskorvar.

Faksimil

”Det här är vad min svärfar får som julbuffe 🙉 obs det svarta är överstruket av kommunen! Det här betalar han för. 89 år gammal och arbetat hela sitt liv.#ovärdigt”, skriver Inger i sitt inlägg.

Redan här bör kanske påpekas att Inger Forsgren är tidigare förbundsordförande för RFHL (Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling), har varit ordförande vid Hiv-Sverige samt suttit i valberedningen för RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning).

Det är därför något missvisande att beskriva henne som sverigedemokrat, eller ”högerpopulist”, vilket hon senare utmålas som.

Polarisering

Hursomhelst.

Inlägget delar ganska snart folk i två olika läger: De som tycker att det är illa att Sveriges äldre får så pass lite och/eller dålig mat på julafton. Dessa utgör majoriteten. Den andra är de som ifrågasätter Inger Forsgren och som hävdar att det hon påstår inte är sant.

Lustigt nog, kan tyckas, sällar sig de som utifrån inlägget menar att äldreomsorgen är undermålig till en tänkt högersida. De som istället anser att kvaliteten på omsorgen inte ska ifrågasättas på detta sätt radar istället upp sig till vänster (vem hade kunnat ana för 30 år sedan?)

Vid lunchtid annandag jul uppmärksammar före detta M-politikern Hanif Bali det inlägg som Inger Forsgren skrivit kvällen innan. Hans inlägg, som ger storyn extra politisk krydda, delas eller gillas av tusentals och ses av hundratusentals, enligt X statistik.

Faksimil

Hanif Bali är en färgstark person. Hatad av vissa. Älskad av andra.

När han ger sig in i internetdebatter tenderar de att polariseras. När han delar något gör det att många av Balis meningsmotståndare uppfattar dem han delar som ingåendes i Balis sfär. Alltså en fiende. Någon som ska bekämpas.

Det gör att tonläget mot Inger Forsgren snabbt blir allt hätskare.

Två matlådor

På onsdagen, alltså 27 december, är jag tillbaka från min julledighet. En av de saker som hamnar på mitt bord då är att att göra det ingen annan tycks ha gjort: Ta reda på vad som är sant och inte sant om Yrjö Forsgrens jullåda.

Jag ringer ett par samtal, och lyckas få tag på Anette Appelgren som är måltidschef på Sundbybergs kommun. Hon är ansvarig för den mat som hemtjänsten i Sundbyberg kör ut till kommunens äldre.

Jag är mig veterligen den ende journalist som pratat med henne under mellandagarna med anledning av inlägget om den snålt tilltagna julbuffén.

LÄS MER: 89-årige Yrjös magra julbord rör upp känslor i sociala medier

Anette Appelgren säger något som många redan misstänkt: Att den matlåda som syns på Inger Forsgrens inlägg bara är en av två matlådor de äldre i Sundbyberg fick på julafton. Men hon berättar en viktig sak till:

– De är vana att bara få en matlåda. På julafton fick de två matlådor. Men det ville han (dvs. Yrjö) inte ha, så då lämnade hemtjänsten maten utanför hans dörr. Sedan vet inte jag vad som hände med den matlådan.

Bekräftat påstående

Kommunen skyller på Yrjö. Att han inte velat ta emot den andra lådan med julbuffé och därför blivit utan.

Svärdottern Inger Forsgren säger att hon som anhörig inte vet om hemtjänsten försökt leverera två matlådor, och hon berättar också för mig att hon försökt få tag på hemtjänsten utan att lyckas.

Men om det är så att Yrjö sagt nej till den andra matlådan, så menar Inger att detta kan ha berott på att han är dement, han väntar på att få plats på ett demensboende, och därför inte förstått att han skulle ha två lådor på julafton. Något som förvärrats av att hemtjänstpersonalen, med sina bristfälliga svenskkunskaper, inte förmått förklara den extra lådan för honom.

Enligt Sundbybergs hemtjänst i Hallonbergen, vars enhetschef jag också talat med, har personalen lämnat lådan utanför Yrjös dörr och gått därifrån.

Oavsett vilket är det i sak av kommunen bekräftat att Yrjö Forsgren bara haft en matlåda på julafton. Även om de inblandade skyller på varandra.

”Legionmint”

Efter att Samnytts artikel publicerats på onsdagen lägger ett anonymt X-konto i den vänsterextrema nätmiljön, som kallar sig ”Legionmint”, upp ett inlägg som påstås föreställa en skärmdump av ett mejlsvar från hemtjänsten i Sundbyberg. Med det som underlag beskylls Inger Forsgren för att ljuga.

Av mejlet framgår emellertid inte det av kommunen bekräftade faktum att Yrjö aldrig mottagit den andra lådan. Det är, oavsett vem man anser bär skulden till det, centralt för storyn.

”Legionmints” inlägg får mycket stor spridning i den vänsterextrema nätmiljön som gärna sprider inlägg från anonyma konton så länge den stödjer den egna världsbilden. Den följs sedan av allt grövre påhopp på Inger Forsgren för hennes kritiska inlägg från juldagen.

Den omständighet att Inger Forsgren svarat på mina frågor när jag ringt upp henne tas av ”Legionmint” som intäkt för att det hon skriver är osant. Ett vänsterextremt cirkelresonemang.

Faksimil
Faksimil
Faksimil
Faksimil
Faksimil
Faksimil

Annika Strandhäll

Under torsdagen rasar debatten vidare på X.

Expressens Magda Gad lägger sig i den. Hon placerar sig på ”vänstersidan”.

Finansminister Elisabeth Svantessons (M) pressekreterare Niklas Gillström tycker också till i frågan. Han ger stöd till Hanif Bali-falangen.

Och framåt kvällen har Sveriges tidigare socialminister Annika Strandhäll (S) också sagt sitt genom att ”gilla” ett inlägg där Inger Forsgren påstås vara en ”högerpopulist”, eller ingå i en miljö av sådana, som ”måste ljuga om en massa saker”.

Alla dessa åsikter. Och så få som satt sig in i frågan.

Faksimil

Urspårat debattklimat

Jag tror knappast Inger Forsgren räknat med dessa reaktioner när hon på juldagens kväll skrev sitt inlägg. Det tar inte upp invandring, handlar inte om covidvaccin, nämner inte höger- eller vänsterpolitik, berör inte kriget i Ukraina eller något av alla de andra ämnen som är tabubelagda i Sverige.

Det enda hon gör är att kritisera den matlåda med julmat hennes svärfar fått via hemtjänsten. Visserligen skulle det ha varit två lådor, men av någon anledning kom bara en av dem fram. Vems felet är kan diskuteras.

Dessvärre tycks inte den typen av kritik längre tillåtas. Inte ens när den är självupplevd och i sak bekräftad. Åtminstone inte om den framförs av personer eller på ett sätt som kan misstänkas gynna ”mörka krafter”.

Ett samhälle som inte får kritiseras. En stat som är absolut och där missnöjda röster omedelbart stämplas som fiender. Som hatas och hotas.

Hur var det nu definitionen av fascism egentligen såg ut?

PS

Ytterligare en omständighet som lätt tappas bort är att matlådorna är en tjänst som Yrjö Forsgren betalar för. Att få en sådan hemlevererad i Sundbyberg kostar 51 kronor.

Det är visserligen billigt jämfört med att gå ut och äta på restaurang, men om Yrjö istället köpt en Dafgårdslåda från Ica Maxi i Solna, som också kan fås med hemleverans, så hade den som jämförelse kostat 29:95 kronor.

Han hade sparat pengar på att köpa 14 sådana varannan vecka och ha dem i frysen. Det är en i många avseenden likvärdig färdigmatsprodukt som även den ska värmas i en mikrovågsugn.

De extra 21 kronorna, som hemtjänstens mat kostar, kan ses som en extra personlig service de äldre betalar för. Med pålitlig personal som ska säkerställa att maten kommer fram, även om mottagaren är dement eller bara lite glömsk.

En service det kan ifrågasättas om Yrjö faktiskt fått i detta fall.

LÄS MER: 89-årige Yrjös magra julbord rör upp känslor i sociala medier