Från internationellt föredöme till internationellt skräckexempel – bilden av Sverige i omvärlden har beskrivit en 180-graders gir de senaste decennierna. Framför allt är det den svenska invandringspolitiken med dess negativa samhällskonsekvenser som det varnas för att kopiera. När Ungern nu går till parlamentsval står invandringen högt på dagordningen i valrörelsen och regerande Fidesz söker förnyat mandat för sin politik genom att använda Sverige som exempel på hur illa det kan gå om man öppnar gränserna på vid gavel.
I Norge är “det svenska tillståndet” ett etablerat begrepp, i USA har Trumps “last night in Sweden” blivit ett bevingat uttryck. I Danmark har man pratat om att stänga gränsen mot Sverige med en klaff. I nyhetsinslag i ungersk media vittnar nu ungrare som bor i Sverige eller som bott här men valt att flytta hem igen om otryggheten på svenska gator och torg och om hur locket legat på i invandringsdebatten för alla som haft invändningar mot den förda politiken.
– Jag och min fru kan utan problem promenera i Budapest, men här finns det platser som vi inte vågar gå till, berättar en ungrare bosatt i Göteborg.
I en annan intervju berättade en kvinna att hon flyttat tillbaka hem till Ungern för att hon inte längre kände sig trygg i Sverige. Nyhetsinslagen har fått stort genomslag i den ungerska valrörelsen.
Från vänsterliberal media i Ungern menar man att dessa publiceringar inte ska betraktas som objektiva nyhetsinslag utan som en del av regeringens valkampanj. Det är främst i statskontrollerad media motsvarande SVT och SR som intervjuerna förekommer.
En av dem är Daniel Rényi som arbetar på vänsterliberala mediesajten 444.hu. Han säger i en intervju med SR:s utrikeskorrespondent Naila Saleem att han ogillar Fidesz strama migrationspolitik och oroar sig för att den kan bli ännu stramare efter valet.
Ungrarna i gemen ställer inte upp på den bild av den ungerska mediesituationen som målas upp i utländsk vänsterliberal media, där man vill ge sken av att oberoende media skulle vara satt på undantag och media numera nästan helt stå under Fidesz-regeringens kontroll. Ungraren på gatan menar tvärtom att mediesituationen i Ungern nu är mer balanserad än tidigare, Förr fanns bara vänsterliberal media och inga medier som stödde Fidesz.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.