Hur privilegierad är du för att du har en viss hudfärg? Det är en fråga som statsradion lyfter både för lyssnare och i sociala medier. För att svara på frågan har den skattefinansierade Public service-aktören lanserat ett självtest som man kan göra med fingrarna. I en av frågorna skuldbeläggs polisen: “ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle blivit stoppad av polis helt utan uppenbar anledning”. Samhällsnytt talat med ansvarig chef.

Tidigare i veckan uppmärksammade Samhällsnytt hur Sveriges Radio upplät sin plattform åt en anonym person som tillåts attackera vad man menar är rasism inom sjukvården. Kvinnan ska enligt egen uppgift inte ha tagits på allvar i samband med förlossning, istället hävdas barnmorskan ha pratat om hennes etnicitet.

LÄS ÄVEN: SR och ”Asha” anklagar barnmorskor för rasism: ”Upptagna med min etnicitet”

På torsdagen publicerade SR P4 Gävleborg ett Facebookinlägg i vilket fyra statsreportrar skriver att man tillsammans med lyssnarna vill lära sig hur det är att vara svart i Gävleborg.

För att lista ut detta har reportrarna konstruerat ett självtest med egna kriterier för vad som avgör om du är privilegierad utifrån din hudfärg. Nedan följer SR:s inlägg:

Vill du ta reda på hur privilegierad du är enbart på grund av din hudfärg?

Under fredagen ska vi tillsammans med dig som lyssnar lära oss mer om hur det är att vara svart i Gävleborg. Vi ska få höra vittnesmål från gävleborgare som är svarta men också höra experter reda ut vad Black Lives Matter-rörelsen handlar om och om hur rasism påverkar vår hälsa.

Börja med att hålla upp fem fingrar. Sen tar du ner ett finger i taget för varje påstående som du känner igen dig i. Redo?

– Ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle här hemma i Sverige fått glåpord riktad till dig som handlar om färgen på din hud eller ditt ursprung.

– Ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle här hemma i Sverige bemötts med hat eller ilska av en främling.

– Ta ner ett finger om du som vuxen vid nått tillfälle blivit bevakad av vakter eller personal så fort du gått in i en affär.

– Ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle blivit stoppad av polis helt utan uppenbar anledning.

– Ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle här hemma i Sverige varit orolig för din egen säkerhet enbart på grund av din hudfärg.

Har du några fingrar kvar uppe i luften? Det, mina vänner, är vitt privilegium.

Dela gärna med dig av hur många fingrar du fick ta ner i vårt kommentarsfält, antingen genom en selfie eller använd en hand-emoji med rätt antal fingrar uppe.

/ Wenda, Patricia, Liss & Kasper

Statsradion vill inte kännas vid omvänd rasism

Men alla är inte lika entusiastiska över kampanjen som statsreportrarna. I kommentarsfältet menar en person att statsradion är vänstervriden och uppmanar SR att lägga ned aktivismen.

Men det är ingenting som statsreporter Patricia Ståhl vill kännas vid och svarar istället med frågor. “Hur upplever du att vi är opartiska [sic] i vår rapportering?”. Det är oklart om det är en felskrivning eller om Patricia inte har kännedom om skillnaden mellan opartisk och partisk.



Så kallad omvänd rasism och svenskfientlighet är heller ingenting som statsreportrarna vill kännas vid existerar i samhället. Svaret från Kasper Englund är, “du får gärna utveckla, vad är det du tänker på som omvänd rasism?”.

https://www.facebook.com/p4gavleborg/photos/a.209006538510/10157598824483511/

Vänsterradikala statsreportrar

Samtidigt som statsreportrarna vid P4 Gävleborg är flitiga i kommentarsfältet med att förneka anklagelserna om slagsida åt vänster kan Samhällsnytt visa motsatsen.

De SR-medarbetare som står bakom självtestet gillar nämligen uteslutande vänsterorienterade konton i sociala medier, däribland flera asylaktivistiska.

Kasper Englund

Englund, som i kommentarsfältet förnekar att omvänd rasism existerar, använder sig av två konton på Facebook. Ett för sitt journalistiska arbete hos statsradion och ett annat för sitt engagemang i vänsterradikala och vänsterextrema kretsar.

Nedan ett axplock av de konton som Englund gillar – flera med kopplingar till våldsbejakande vänsterextremism.





Liss Thunberg

Ett urval av de konton som Liss Thunberg följer visar att hon har radikalt vänsterpolitiska värderingar.



Patricia Ståhl

Även kollegan Patricia Ståhl lutar ordenligt åt vänster i sin livsåskådning att döma av de konton hon följer.


Wenda Hajo

I ett inlägg avslöjar Wenda Hajo att hon inte är för demokrati, yttrade-, åsikts- och mötesfrihet när hon ställer sig oförstående till att även ett kontroversiellt politiskt parti som många ogillar tillåts nyttja sin grundlagsfästa rätt att hålla torgmöte under Almedalsveckan.

SR-chef försöker ducka frågor med ledighet

Samhällsnytt har på fredagen sökt statsreporter Kasper Englund utan framgång för att höra hur han ser på kritiken mot självtestet och sitt förnekande av att omvänd rasism existerar.


Kasper Englund. Foto: Faksimil Facebook

Vidare var vi nyfikna på att höra hur man kan ta tydlig politisk ställning åt vänster samtidigt som man arbetar inom Sveriges Radio under direktiv om att vara opartisk.

Vi har däremot lyckats nå Kerstin Carlsson som är kanalchef och ansvarig utgivare för P4 Gävleborg. Carlsson vill först inte svara på våra frågor med hänvisning till ledighet – detta trots att hon svarar på arbetstelefonen.

Jag har frågor om självtestet ni publicerade. Vad är tanken bakom arbetet?

– Kan jag få sätta mig in i det. Jag är ledig. Så kan jag höra av mig till dig.

Men du svarar på arbetstelefonen trots att du är ledig?

– [Skrattar] Det var inte jag som svarade. Det var ju min man som svarade. Nej men. Men ja. Får jag ringa tillbaka till dig?

Absolut. Men har du tagit del av kritiken som riktas mot er i sociala medier?

– Ja, jag kollade lite grann under dagen men jag har inte följt nu. Ehh… Så jag får titta lite på det. Vad är det du vill ha svar på?

Hur du ser på kritiken som riktas mot er?

– Vad är det för kritik som du ser?

Det är flera som menar att det här är någon form av politisk aktivism från er sida där man genom ett förenklat test där ni själva kommit på kriterierna kan avgöra om någon är privilegierad utifrån hudfärg.

– Jaha, aha, okej, just det. Det är vad du menar. Det är du nyfiken på. Sedan är det ju inte… jag menar… Om det handlar om diskriminering eller hudfärg så behöver man ju inte koppla det till politik. Det är ju inte det vi har gjort.

Flera verkar uppfatta det som något sådant.

– Jaha, men det är ju olyckligt. För det är ju inte heller meningen. Vi har ju inte tagit någon partipolitisk ställning genom att göra den publiceringen.

Ligger det i Sveriges Radios uppgift att skapa ett sådant här förenklat självtest med egna kriterier för att avgöra frågan? 

– Ja, det går ju inte ut ifrån något vetenskapligt heller utan det är klart att vi vill någonstans hitta ett engagemang och peka på är det så att jag är privilegierad utan att jag tror det och så vidare. Får jag sätta mig in i det här.

En annan fråga lyder, “ta ned ett finger om du har blivit stoppad av polis helt utan uppenbar anledning”. 

– Hur uppfattar du det?

Om polisen stoppar en person är det något negativt?

– Nej det behöver det inte vara. Det behöver det inte vara. Det säger vi inte heller.

Ni lägger även till “helt utan uppenbar anledning” – polisen kan ha haft en anledning att man genomförde en sökning i just det området. Det kan väl inte en person som blir kontrollerad veta?

– Absolut. Det säger vi ju inte heller. Det slår vi inte fast.

Vad vill ni få fram med frågan?

– Ja, jag vet faktiskt inte. Jag får nästan prata med redaktionen om hur de har tänkt. Du får mejla mig dina frågor.


Kerstin Carlsson, kanalchef och ansvarig utgivare. Foto: Faksimil Twitter

LÄS ÄVEN: SR-chef skyddar asylaktivistiska och SD-hatande medarbetare – vägrar svara på frågor

authorimage

Tyckte du denna artikel var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!