Då statstelevisionen häromdagen rapporterade om de under sommaren tillfälligt låga elpriserna hävdade man att det är solkraft och vindkraft som leder till låga priser, och el från andra producenter än vindkraft beskrevs som ”överflödig”.

Solkraft och vindkraft leder till låga priser, enligt statstelevisionens rapportering om minuspriset på el i helgen. Men vad händer med priset när solen inte skiner och vinden inte blåser? Den frågar ställer Näringslivets Medieinstitut som tittat närmare på hur frågan behandlats av SVT.

I Rapport hette det så här:

När vindkraften producerar så mycket el som den har gjort i dag så blir el från andra producenter överflödig. Men kärnkraftverk och ickereglerbara vattenkraftverk, till exempel, kan inte stoppa sin produktion, så dom fortsätter att producera el till det här redan proppfulla elsystemet och då måste dom betala för det.

Näringslivets Medieinstitut noterar att statstelevisionen alltså använder ordet ”överflödig” för el som kommer från andra än vindkraftsproducenter samtidigt som kärnkraft och den ickereglerbara vattenkraften framställs som ett problem då den inte kan ”hålla igen”.

Anmärkningsvärt

Man konstaterar också att man inte ställer frågan varför inte också solkraften och vindkraften skulle kunna hålla igen, eller hur elförsörjningen skulle se ut om den ”överflödiga” kärnkraften och vattenkraften inte fanns tillgänglig.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen uppmanar att inte använda dammsugaren – för att undvika elkollaps

Anmärkningsvärt, blir omdömet.

Även någon med bara de allra mest grundläggande kunskaperna om elproduktion ska veta att de olika kraftslagen har olika egenskaper, vart och ett med sina fördelar och nackdelar för elsystemet och elpriset. Att ett rikstäckande resursstarkt nyhetsmedium inte når upp till den kunskapsnivån måste ses som anmärkningsvärt.

Vidare noterar man att i och med den storskaliga nedläggningen av kärnkraft och annan planerbar kraft, och den storskaliga utbyggnaden av oplanerbar vindkraft och solkraft, har elsystemet rubbats i grunden och kan inte längre användas med den kapacitet som det konstruerats för.

Om SVT och andra medier inte vill ta detta som utgångspunkt i sin beskrivning av elproduktionen och prissättningen på el, vore det med tanke på saklighetskraven i SVT:s sändningstillstånd och motsvarande policydokument på sin plats att förklara varför.

LÄS ÄVEN: Kritik mot klimatpropaganda i SVT