Ett nätverk som misstänks ha finansierat jihadister med al-Qaida-kopplingar i Syrien har sprängts av italiensk polis. Pengar uppges ha samlats in bland syriska migranter i de så kallade ”muslimska civilsamhällena” i ett flertal europeiska länder, däribland Sverige.

14 personer med syriskt och marockanskt ursprung ska ha gripits på Sardinien, misstänkta för penningtvätt och stöd till terrorism. De insamlade pengarna uppges ha transporterats via det muslimska så kallade hawala-systemet från bland annat Italien, Sverige, Ungern och Turkiet och gått till terrorceller i Mellanöstern men också till EU-länder som Österrike, Tyskland, Holland and Danmark.

En italiensk kvinna som konverterat och gift sig med en syrisk migrant har också gripits, misstänkt för att ha agerat kurir åt nätverket. Sammanlagt rör det sig om mångmiljoinbelopp. Det är oklart om gripanden även kommer att ske i Sverige och andra berörda länder.

Al-Nusrafronten, som varit slutmålet för merparten av de insamlade pengarna, är en utväxt från terrornätverket al-Qaida och är en av de militanta islamistiska grupperingar som deltar i inbördeskriget i Syrien.