Under tio år höll han sig undan lagen och var internationellt efterlyst. Dagen efter att preskriptionstiden gick ut bokads en biljett till Sverige. Efter att ha hållit sig gömd krävde han dessutom ersättning för sin tid i Egypten.

Shahin Raffieé Bakhtiarzadeh var efterlyst för ett flerårigt fängelsestraff och en mångmiljonskuld. Det var 2012 han dömdes av Göteborgs tingsrätt för grova bokförings- och skattebrott till två och ett halvt års fängelse. Brotten handlade om köp och försäljningar av elektronikprodukter.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig IS-terrorist frias från dom för bidragsbrott

Brottsligheten han dömdes för har enligt sajten Doku ansetts haft samband med en större organiserad verksamhet där individer med kopplingar till terrorism och terrorfinansiering deltagit.

Två veckor innan domen släppte tingsrätten Shahin Raffieé Bakhtiarzadeh ur häktet varpå han passade på att lämna Sverige och har sedan dess hållit sig undan. Nu uppger han själv att han bott i Egypten under tiden.

Vill ha bidrag

Fängelsestraffet preskriberades i december och för knappt två månader sen begärde Shahin Raffieé Bakhtiarzadeh konsulärt bistånd av Sveriges ambassad i Kairo. Han ville då att svenska staten skulle ge honom medel för ”uppehälle och de avgifter han ålagts att betala för att han vistats i Egypten utan giltigt visum”. 

LÄS ÄVEN: Misstänkte terroristen får kvarts miljon i skadestånd

I samband med att begäran avslogs noterades att hans mor köpt en flygbiljett till Sverige åt honom dagen efter att preskriptionstiden gick ut.