Regeringspartierna och Sverigedemokraterna lanserar idag ett nytt gängpaket. Men innehållet i det tycks skilja sig från innehållet i Tidöavtalet.

“Utvisa fler gängkriminella” och “utvisa utlänningar av bristande vandel”.

Båda formuleringarna återfinns i det så kallade Tidöavtalet som slöts mellan de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna 14 oktober förra året. Ord som “utvisa” eller “utvisningar” finns med hela 25 gånger i den politiska överenskommelsen, något som mött hård kritik från vänsterhåll.

Tyst om utvisningar

Under förmiddagen idag lanserar regeringen en “ny offensiv mot kriminaliteten”. Men under den tjugo minuter långa pressträffen nämns inte ordet “utvisning” en enda gång av någon av de fyra partiledarna som deltar i den.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Däremot får de som lyssnar på pressträffen veta att tryggheten ska öka, fler brott leda till lagföring och att straffen ska bli mer rättvisa.

Faksimil

– Det blir värre och värre. Det är vår enkla sammanfattning, inte minst efter vad som hände den här helgen. Värre och värre, utbrister statsminister Ulf Kristersson (M) vid pressträffen.

– Det är milt uttryckt en skrämmande verklighet som vi lever i, suckar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

“Lex Luna”

Bland de åtgärder regeringen planerar för finns sänkt gräns för häktningspresumtion från dagens två års fängelse till ett och ett halvt års fängelse, användandet av antiterrorlagstiftningen mot gängkriminella och ytterligare skärpningar av straffen för brott som knyts till den miljön.

Dessutom lanseras “Lex Luna” – en lagändring som syftar till att motverka att fler barn utsätts för den typ av grova brott som nioåriga Luna i Skellefteå utsattes för i somras då 15-årige Abushi Shamse våldtog och försökte mörda henne.

LÄS MER: Abushi döms för mordförsök och grov våldtäkt mot nioårig flicka

– Hon fick sitt liv väldigt brutalt märkt för resten av sitt liv, konstaterar KD-ledaren och vice statsministern Ebba Busch.

Men den som tror att Lex Luna handlar om att utvisa den typen av våldsamma kriminella, eller förhindra att fler av den sorten kommer till Sverige, tror fel. Istället handlar det om en förändrad sekretesslagstiftning så att myndigheter enklare ska kunna dela information med varandra.

LÄS MER: EXKLUSIVT: Åklagaren förklarar: Därför får Abushi stanna i Sverige

– Bristande informationsdelning mellan olika myndigheter är en orsak till att vi ofta ligger ett steg efter snarare än ett steg före i brottsbekämpningen, menar Busch.

Hoppas det blir bättre

Statsminister Ulf Kristersson hoppas att regeringen, med sina förslag, ska lyckas råda bot på den grova kriminaliteten, även om han säger att det kommer ta tid att vända utvecklingen.

– Sverige är på väg att bli ett bättre land när vi genomför de förändringar som behövs. Vi har stora problem. Det var därför vi fick ett mandat att förändra, säger han.

– Jag sade hela tiden att risken att det blir värre inom brottsligheten innan det blivit bättre är alldeles uppenbar. Det är precis det vi ser just nu.

Nato-fråga

Statsministern får även frågor om hur Sveriges Nato-ansökan går, och vad han tycker om koranbränningar, Erdogandockor och andra aktioner i Stockholm som lagt krokben för förhandlingarna med Turkiet.

– Låt oss ha två tankar i huvudet samtidigt, säger Kristersson.

– Det är lagligt och det kommer förbli lagligt, men jag tycker ändå att det är ett respektlöst sätt att uttrycka sig på. Sedan kan man tycka olika om detta.

– Det finns människor i andra länder som känner sig kränkta av den sortens handlingar. Det har USA påpekat. Det har Finland påpekat. Det har Nato påpekat. Jag tror att många svenskar skulle bli kränkta om man gjorde motsvarande sak med låtsasavrättningar av svenska politiker i andra länder. Även om det var lagligt i landet, så skulle många tycka det var olämpligt, kränkande och respektlöst, säger statsminister Ulf Kristersson.