Den ukrainaryske militärbloggaren Maxim Jurievitj Fomin dödades under söndagen i ett bombattentat i Sankt Petersburg. Ryssland pekar ut Ukrainas säkerhetstjänst och en organisation som fått skattepengar från Sverige för attentatet.

Under söndagskvällen hålls en ”kreativ afton” på ”Street Food Bar No 1” som ligger vid den så kallade Universitetsvallen i Sankt Petersburg, nära flera av stadens universitet. Talare är militärbloggaren Maxim Jurievitj Fomin, som bloggar under pseudonymen ”Vladlen Tatarsky”.

Plötsligt skakas cafélokalen av en mycket kraftig explosion. Maxim Jurievitj Fomin dödas och ett trettiotal skadas i explosionen, varav sex allvarligt.

Kvinna med statyett

Innan explosionen överlämnar en kvinna i publiken en gipsstatyett till Maxim Jurievitj Fomin. Sprängladdningen uppges ha varit fjärrutlöst och funnits inne i statyetten.

Vissa ryska källor påstår initialt att kvinnan lämnar mötet efter att statyetten överlämnats. Andra hävdar istället att hon stannar kvar, chockskadas i explosionen och förs till sjukhus.

En kvinna överlämnade en statyett till Maxim Jurievitj Fomin. Telegram
Cafélokalen efter explosionen. Tass

Ganska snart kan kvinnan som överlämnar statyetten pekas ut som den 26-åriga krigsmotståndaren Daria Trepova. Trepova greps 24 februari förra året tillsammans med sin man för att ha demonstrerat mot den ryska invasionen av Ukraina.

Under måndagsförmiddagen uppgav ryska källor att Daria Trepova gripits och att husrannsakan genomförts mot hennes bostad. Hon ska i förhör ha hävdat att hon lurats att överlämna statyetten till militärbloggaren, och inte vetat om att det fanns en bomb i den. Påståenden som avfärdas från ryskt håll.

Daria Trepova och hennes man vid gripandet förra året och Daria vid gårdagens gripande. Telegram

Ukrainas säkerhetstjänst

Enligt ryska nyhetsbyrån Ria, som citerar Rysslands nationella antiterrorist-kommitté, låg Ukrainas säkerhetstjänst bakom planerandet av bombdådet. Det påstås ha genomförts med hjälp av ”agenter” som samarbetar med oppositionspolitikern och nationalistprofilen Aleksej Navalnyjs organisation.

Trepova pekas ut som en ”aktiv” Navalnyjanhängare. Navalnyj har tidigare fått skattepengar från Sverige i syfte att underminera det ryska styret.

LÄS MER: Finansierar Löfven ryska nazister med svenska skattepengar?

Navalnyjs organisation är förbjuden i Ryssland, och han har själv utsatts för ett misstänkt attentat han förgiftades med nervgiftet novitjok. I västvärlden har Rysslands regim och i synnerhet president Vladimir Putin fått skulden för mordförsöket.

Från Donetsk

Maxim Jurievitj Fomin kommer ursprungligen från Donetsk i östra Ukraina. 2011 dömdes han till tolv års fängelse för väpnat rån.

I samband med det blodiga maktskiftet i Ukraina 2014, och Donbassregionens förnyade försök att bli självständigt från Kiev, lyckades han rymma ur fängelset. Fomin anslöt sig till separatiststyrkorna, och betraktas sedan dess som en förrädare i sitt hemland.

2019 började Maxim Jurievitj Fomin blogga om konflikten i Ukraina under pseudonymen ”Vladlen Tatarsky”. Han hade vid sin död över en halv miljon följare på Telegram, men anses ändå inte tillhöra någon av de mer framträdande ryska militärbloggarna.

Gårdagens bombdåd jämförs i Ryssland med mordet på journalisten Daria Dugina i oktober förra året. Den ukrainska underrättelsetjänsten anklagas även för det dådet, liksom flera andra mord, terrordåd och attentat som genomförts runt om i Ryssland sedan invasionen i februari ifjol.

LÄS ÄVEN: Ryssland: Ukrainas säkerhetstjänst bakom mord på rysk journalist

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.