En ny rapport om ukrainare som flytt undan den ryska invasionen till Sverige visar på en positiv utveckling på nästan alla områden och det är en stor skillnad mot andra grupper. Två tredjedelar har jobb och nästan hälften talar bra svenska.

Till skillnad från många av de som tagit sig till Sverige från Mellanöstern och Afrika är ukrainarna riktiga flyktingar med ett genuint skyddsbehov. Då det också handlar om ett kulturellt närstående land fungerar det mesta relativt smidigt med gruppen och det avspeglas även i tacksamheten.

Våren 2023 gav regeringen FN:s migrationsorganisation IOM i uppdrag att undersöka hur det går för ukrainare som flytt till Sverige och nu har en uppföljande rapport överlämnats till regeringen. Undersökningen syftar till att granska hur de som är registrerade enligt massflyktsdirektivet upplever sin situation i Sverige och ge en bättre förståelse för gruppens behov och eventuella svårigheter. Enkäten de fick svara på innehöll frågor om individernas livssituation, bakgrund, framtidsplaner och om livet i Sverige.

Den nya rapporten visar på en positiv utveckling på nästan samtliga jämförbara parametrar. 66 procent av dem som är arbetsföra deltar på arbetsmarknaden, en ökning från 56 procent i fjol. Tar man med även med dem som är aktivt arbetssökande uppgår andelen till 88 procent. 47 procent uppger att de kan tala svenska, en kraftig ökning från 26 procent förra året.

Nöjda och tacksamma

Många ukrainare är också nöjda med sin vistelse i Sverige och tacksamma för det stöd de fått. Ett hinder som nämns är folkbokföringen, men i och med att massflyktsdirektivet har förlängts ytterligare ett år kommer många ukrainare nu kunna folkbokföra sig.

Faksimil

– Rapportens resultat är överlag positiva och visar att många från Ukraina har lyckats integrera sig bra i det svenska samhället. Det ger också en indikation på att regeringens riktade insatser har gett resultat, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

– Det är också glädjande att regeringen har kunnat överlämna en proposition till riksdagen med förslag om att ukrainare som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd ska kunna folkbokföras ännu tidigare än vad nuvarande reglering medger. Regeringen kommer att fortsätta stötta Ukraina och ukrainare i Sverige, med förbättrade levnadsvillkor och stärkta möjligheter att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.

Läs rapporten i sin helhet HÄR.