➤ Bostadsområdet Årby i Eskilstuna förvandlades på torsdagskvällen till något som närmast liknade en krigszon. Fyrverkeriraketerna flög mellan byggnaderna och exploderade när de slog in i husfasaderna. De boende vågade sig inte ut efter att ha blivit beskjutna av gängen. Polisen ryckte flera gånger ut till området och möttes även de av raketbeskjutning.

En person uppges ha skadats i samband med de pyrotekniska attackerna efter att ha träffats i halsen av en raket. Raketskjutandet har pågått under flera kvällar och kontinuerligt eskalerat. Torsdagskvällen uppges ha varit värst hittills. Årby är inte det enda område i Eskilstuna som drabbats men under torsdagen var det här som skjutandet var mest intensivt.

En boende i Årby, som av rädsla för gängen inte vill berätta vad han heter, rapporterar för lokaltidningen som från en krigsskådeplats:

– De skjuter rakt på husen. På varandra. På allt. De gör alla människor rädda. Ingen kan gå ut.

Vakthavande polisbefäl Eric Björkholm bekräftar allvaret i situationen:

– Det här respektlösa sättet på vilket de använder fyrverkeripjäser, det är helt otroligt.

Björkholm säger att det varit svårt att gripa ungdomarna. Efter att ha bränt av salvor av raketer mot poliserna försvinner de snabbt in i fastigheterna. Så snart polisen lämnar området börjar raketskjutandet på nytt.

– Det utvecklar sig till någon katt-och-råtta-lek, säger Björkholm till lokaltidningen.

Minst en bil sattes också i brand i Årby under torsdagskvällen.

Polis och räddningstjänst är också oroliga över att bostadsbränder ska uppstå när raketer skjuts in på balkonger eller genom fönster. Incidenter av det slaget är en vanlig orsak till eldsvådor.

På onsdagen förekom också attacker av samma slag. Då var det området Skiftinge som drabbades hårdast. Bland annat besköts en buss i kollektivtrafik med fyrverkeriraketer.

Flera ledande och ansvariga politiker i Eskilstuna har reagerat på den rådande situationen – med stor ilska men utan självrannsakan. En av dem är kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S), Så här uttrycker han sig på Facebook:

På andra sidan blockgränsen har bland annat kommunalrådet Jari Puustinen (M) ilsknat till. På Twitter kallar han ungdomsgängen för ”dårar”: