Ungern kommer bygga en oljeledning till Serbien för att göra det möjligt att kringgå EU:s sanktioner. Det meddelade den ungerska regeringen under måndagen.

Serbien, som inte är medlem i EU, är starkt beroende av olja från Ryssland via den så kallade Janaf-ledningen genom Ukraina, Ungern och Kroatien. Men förra veckan beslutade EU om ännu tuffare sanktioner mot rysk oljeexport, som även riktas mot tredje land.

Genom blockadliknande åtgärder tvingas länder som inte är medlemmar i EU eller deltar i sanktionerna att sluta köpa olja från Ryssland genom att möjligheten att transportera rysk gas och olja genom EU stryps. Serbien är ett av de länder som drabbas.

Bygger oljeledning

För att kringgå EU:s sanktioner, och hjälpa Serbien, tänker Ungern bygga en oljeledning direkt till grannlandet i söder. Det meddelar Zoltan Kovacs, talesman för den ungerska regeringen, på Twitter. På så sätt drabbas inte serberna även om grannlandet Kroatien i söder stänger av oljeflödet.

Kovacs skriver att Serbiens president Aleksandar Vucic och Ungerns premiärminister Viktor Orban kommit överens om bygget. Orban är en av de starkaste rösterna i EU mot sanktionerna mot Ryssland, som han menar allvarligt skadar Europas ekonomi.

– Det ligger inte i Europas intresse att byta ryskt energiberoende mot amerikanskt energiberoende, sade han under tisdagen.

Han förordade samtidigt att Europa blir mer ”oberoende” av såväl USA som Ryssland, och att EU slutar ”negligera europeiska intressen”.