Nu kommer de så kallade vaccinationspassen allt närmare. Efter att Danmark nyligen aviserat att sådana pass kan komma att krävas för exempelvis restauranger ser Sverige ut att följa efter. Anders Ygeman (S) säger att vissa näringsidkare ”kan komma att begära det” och socialminister Lena Hallengren (S) säger att det är ”nästan lika efterlängtat som vaccinationen”.

Det är framåt sommaren som det digitala vaccinationsintyget ska finnas tillgängligt. Regeringen har gett tre myndigheter i uppdrag att ta fram intyget, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en presskonferens i torsdags morse.

De sägs användas för att ge vaccinerade större möjligheter att resa men det kanske inte stannar där. I grannlandet Danmark kommer sådana pass att kunna användas på restauranger och Ygeman utesluter inte att detsamma kan ske i Sverige.

– Jag tror att enskilda näringsidkare kan komma att begära det, sa han.

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson säger dock att det mest är till för ”internationella scenen när vi får bindande avtal” och menar att vaccinerade inte kommer kunna kringgå bindande regler.

Samtidigt uttalade sig Hallengren att vaccinationsintygen är ”nästan lika efterlängtat som vaccinationen”.

”Tror inte EU vill sätta upp hinder”

Martin Kinnunen, en av SD:s representanter i EU-nämnden i Riksdagen, menar dock att Kommissionen troligen inte vill sätta upp hinder för de som inte är vaccinerade.

– Rent allmänt så vet inte kommissionen hur de vill ha det med t ex vaccinationspass utan fokus ligger på att skaffa fram så mycket vaccin som möjligt, berättar han. Min bild är att EU inte kommer att verka för att sätta upp hinder för resande för vaccinerade utan att det snarare är länderna som kommer driva på för detta, säger han till Samnytt.

– Grekerna vill t ex kräva extra tester av de som inte är vaccinerade men inte hindra dem från att turista i landet, fortsätter han.

Samtidigt som regeringen öppnar upp för att privata företag ska tillåta inskränka personers frihet eller att tvinga folk till vaccination för att få resa tar de, eller läkemedelsbolagen, inget ansvar för eventuella negativa effekter av vaccinet.