Enligt Politikernas trygghetsundersökning 2023 som Brottsförebyggande rådet, Brå, släppte i veckan har nästan varannan politiker under 29 utsatts för hot eller trakasserier under valåret 2022. Sverigedemokratiska politiker är bland de mest utsatta.
I Brås undersökning uppger 29 procent av de förtroendevalda i riksdag, kommuner och regioner att de blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld under fjolåret.
LÄS ÄVEN: Hård kritik mot S-ministrars hets och hat i sociala medier
De yngsta politikerna säger sig vara mest utsatta – i gruppen 29 år eller yngre uppger 44 procent att de blivit drabbade.
Desto äldre åldersgruppen är, desto färre säger sig ha blivit trakasserade. Bland de äldsta, 70 år och äldre, är det 17 procent som uppger att de blivit utsatta.
Sociala medier
Den påstådda utsattheten skiljer sig stort beroende på partitillhörighet. Inom Miljöpartiet säger sig 48 procent ha blivit trakasserade följt av Sverigedemokraterna på på 33 procent. Minst andel finns inom Kristdemokraterna med 24 procent.
Det mesta av det “hat och hot” politikerna säger sig drabbas av sker främst på sociala medier. I ungefär hälften av fallen förknippas förövaren med någon form av grupp, oftast en “högerextremistisk” eller “rasistisk” sådan.
– Det är allvarligt att så pass många unga politiker blir utsatta för hot och hat. Det är redan ett underskott på unga politiker, och det här riskerar leda till att ännu färre vill engagera sig, säger Åsa Strid, utredare på Brå.
LÄS ÄVEN: Sölvesborgs M-topp om sina kritiker: ”Sprider lögner och hat”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.