Videoklipp som sprids i sociala medier visar hur ryska soldater skjuts efter att de tillfångatagits av ukrainska trupper. Nynazistiska förband i den ukrainska militären pekas ut för krigsbrotten, som Ukraina nu lovar att utreda.

Det var under söndagen som ukrainska trupper under en militär offensiv återerövrade byn Olkhovka öster om Charkov i östra Ukraina. Enligt ukrainska medieuppgifter dödades runt 70 ryska ”ockupanter” medan 27 togs tillfånga.

Men efter att ha tillfångatagits blev flera av krigsfångarna torterade genom att de sköts i benen. Ett flertal videoklipp som sprids på nätet skildrar de brutala övergreppen. Några sekvenser visar hur ryska soldater verkar plågas ihjäl av sina svåra skador.

Ska utredas

Det är oklart vilka ukrainska soldater eller vilket förband som på detta sätt torterar krigsfångar. Nynazistiska Azovbataljonen, en integrerad del av den ukrainska militären som i sin tur bland annat Sverige förser med vapen, har emellertid pekats ut för händelsen.

LÄS ÄVEN: Ukrainska soldater preparerar kulor i grisfett för tjetjener

Oleksij Arestovytj, rådgivare åt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger i en intervju att händelsen kommer utredas.

– Regeringen tar det här väldigt allvarligt, och det kommer göras en omedelbar utredning. Vi är en europeisk armé, och vi hånar inte våra krigsfångar. Om detta visar sig vara sant så är det ett fullständigt oacceptabelt beteende, säger han enligt CNN.

Oleksij Arestovytj

I en annan redogörelse säger Arestovytj att:

– Vi behandlar krigsfångar i enlighet med Genèvekonventionerna, alldeles oavsett våra personliga känslomässiga motiv.

Avfärdas som propaganda

Medan Arestovytj lovar att utreda de misstänkta krigsbrotten, avfärdar Ukrainas överbefälhavare general Valerij Zaluzhnyj videoklippen som ”rysk propaganda”.

– Fienden producerar och delar videoklipp som visar inhuman behandling av ”ryska krigsfångar” i syfte att misskreditera de ukrainska försvarsstyrkorna, hävdar han enligt Reuters.

Kremltalesmannen Dmitrij Peskov säger samtidigt att Ryssland inlett en utredning av de händelser som visas i videoklippen.

Krigsbrott

Att döda, tortera eller på något sätt behandla krigsfångar illa är ett krigsbrott och i strid mot Genèvekonventionerna. Ukraina har trots det sedan de inledande striderna vid upprepade tillfällen visat upp bilder och filmer på krigsfångar, ofta under förnedrande omständigheter.

Ryska krigsfångar har till och med deltagit i skenpresskonferenser i propagandasyfte. Vissa av dessa har därefter spridits vidare i västerländska medier, trots att det strider mot internationell lag.

Ukrainas specialstyrkor (SSO) har tidigare i ett officiellt uttalande lovat att ”slakta” ryska soldater ”som grisar”. Uttalandet, som lades ut på Facebook, togs bort efter att ha mött kritik även i Ukraina.

LÄS ÄVEN: Ukraina om ryska krigsfångar: ”Ska slakta dem som grisar”