I helgen besöker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Sverige. Detta efter en inbjudan av statsminister Ulf Kristersson (M) för samtal om stödet till Ukraina.

Statsministern tar emot Ukrainas president på Harpsund. I samband med dagens möte ska Zelenskyj träffa överbefälhavare Micael Bydén, talman Anders Norlén (M), flera partiledare och kungaparet.

På Telegram skriver Zelenskyj att mötet i Sverige ska resultera i att stärka de ukrainska soldaterna på marken men även i luftrummet.

”Jag vill personligen tacka Sverige för stödet i vår kamp för frihet och självständighet”, skriver den ukrainske presidenten.

På Twitter skriver Zelenskyj att Ukrainas och Sveriges försvarssamarbete är en topprioritering. Han lyfter att det ska föras samtal om stridsfordon 90 och öppnar för tillverkning av dessa i Ukraina.

LÄS MER: Här inspekterar ryske försvarsministern svenska stridsfordonet

Utrikesminister Tobias Billström (M) välkomnar presidenten med ett hjärta.

Miljardrullning till Ukraina

Tidigare i veckan meddelade regeringen att Ukraina får ett trettonde stödpaket av ett värde omkring 3,4 miljarder kronor. Sverige har hittills skänkt försvarsmateriel för omkring 17 miljarder kronor och även skickat iväg närmare 22 miljarder kronor till Ukraina.

LÄS ÄVEN: Sverige skänker ytterligare 3,4 miljarder till Ukraina

Vid en tidigare pressträff under sommaren framförde biståndsminister Johan Forssell (M) att ”ingen prioritering är viktigare just nu än att hjälpa Ukraina”.

Pressträff

På lördagseftermiddagen hölls en pressträff där Kristersson meddelade att Sveriges militära och ekonomiska stöd till Ukraina kommer att fortsätta ”så länge som det behövs”.

Vidare meddelade statministern att Ukraina ”hör hemma med oss i den europeiska familjen” och att Sverige ska arbeta för att det blir verklighet.

– Ukraina strider för oss, för alla europeiska demokratier, säger Kristersson.

Zelenskyj vädjade till Kristersson att Sverige ska skänka JAS 39 Gripen.

Se dagens pressträff nedan:

LÄS ÄVEN: Regeringen skänker 6 miljarder till Ukraina: ”Inget är viktigare just nu”