Samhällsnytt kan avslöja att Alireza Akhondi som står på plats 4 på Centerns riksdagslista är dömd för bokföringsbrott så sent som 2012. Mannen som fick ett stort genomslag i medier och är omhuldad av partiledningen drev tre företag i konkurs – på tre år. Akhondi vägrade att betala ut lön till personalen – som istället fick pengarna från staten genom lönegaranti. ”Att han ska bli politiker är ju helt genomsjukt!”, säger en före detta anställd om honom.
Alireza Akhondi, 37, född i Tehran, Iran, folkbokfördes i Sverige 1992 enligt uppgifter från Skatteverket. Under de senaste åren har han skaffat sig ett stort inflytande i Centerpartiet vilket gav konkreta resultat, när han blev utnämnt som nummer fyra på partiets riksdagslista – bara två platser efter partiledaren Annie Lööf. Akhondi är en rutinerad och flitig debattör. Hans debattartiklar publiceras bland annat i Expressen, Metro och Dagens Samhälle. I artiklarna driver Akhondi en tes om att invandringen är lönsam – på sikt:
”Min bedömning är att den är lönsam på sikt, i alla fall i ett “livscykelperspektiv”, skrev han i Expressen den 27 februari i år.
Artikeln delades bland annat av Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar:
På Linked-in kallar Akhondi sig arbetsmarknadsexpert. Det är viktigt att man som invandrare arbetar och bidrar till samhället genom att betala skatt, menar han i sina artiklar. Det sista kan dock ifrågasättas i ljuset av hans eget företagande.
Dömd för ekobrott efter konkurs
Samhällsnytt kan idag avslöja att så sent som 2012 blev Akhondi dömd för bokföringsbrott för att ha underlåtit att bokföra sina företagstransaktioner i mer än två år – från och med 2009. Domen blev villkorlig och 50 dagsböter. Ekobrottsmyndigheten kom Akhondi på spåren efter att hans företag Face & Body Vällingby AB gått i konkurs 2011.
Detta blev dock inte den sista konkursen. Centerpolitikern verkar ha satt i system att driva företag i konkurs. Efter Face & Body Vällingby AB 2011 följde Dermacare i Sverige AB år 2012, följt av Bromma Import AB 2013.
– De var i samma område, förklarar Akhondi den ovanliga konkursfrekvensen till Samhällsnytt när vi når honom på telefon. Han vägrar dock att svara på fler frågor och lovar att återkomma om en timme. Detta har han dock inte gjort.
“Han kunde bara stå och skrika på oss”
Samhällsnytt har varit i kontakt med en kvinnlig före detta anställd på företaget Dermacare – en skönhetssalong. Hon stämde Akhondi två gånger för utebliven lön.
– Han är en riktigt vidrig person. Ibland jobbade vi med massage i fem timmar i sträck utan rast – och det är fysiskt tungt – och så kunde han komma och bara stå och skrika på oss att vi inte inbringar tillräckligt mycket pengar. Jag var en av dem som jobbade längst, men de flesta slutade efter en månad. Det var jättetufft.
Bakgrunden till utebliven löneutbetalning var att Akhondi med sin fru bestämt sig för att stänga salongen inom tre månader, varpå alla anställda varslades om uppsägning. Kvinnan kom överens med paret om att arbeta vissa tider i deras salong samtidigt som hon skulle arbeta en del av tiden på en annan salong, där hon fick ett nytt jobb. Efter 1,5 månad bestämde hon sig för att helt sluta på Akhondis företag till förmån för det nya jobbet.
– Då blev han vansinnig och ville inte betala min lön. Men jag jobbade ju.
Kvinnan kunde bevisa i domstol att hon hade arbetat med hjälp av en lista över inpasseringar i lokalen. Akhondi visade dock ingen större respekt till tingsrätten.
– Han låg ner i stolen och skrollade i sin mobil. Han var iskall… Det var verkligen oproffsigt, beskriver kvinnan hur hon träffade Akhondi i rätten.
Akhondi verkar dock ha haft all anledning att inte oroa sig för utfallet i processen. Trots att tingsrätten i två domar avgjort att Akhondis företag är skyldigt att betala ut lönen till kvinnan, betalade han inte. Företaget gick i konkurs och saknade tillgångar.
Därför blev Kvinnan tvungen att ansöka om statlig lönegaranti genom Länsstyrelsen för att få ut sina pengar. Enligt henne var det fler anställda som råkade illa ut för Akhondi, men ingen vågade driva en process mot honom.
När Samhällsnytt berättar för henne att Alireza Akhondi står som nummer fyra på Centerpartiets riksdagslista, reagerar hon starkt:
– Oj, vad hemskt! Att han ska bli politiker är ju helt genomsjukt!
Ingen kommentar från Centerpartiet
Men det var inte bara anställda som svindlades på pengar, utan även telekomföretag. Telia stämde Akhondis företag Bromma Import för att inte ha betalat räkningar 2013. Så sent som 2016 stämdes han personligen av ett annat telekombolag, Tele2. Den gången struntade han i att betala för sin mobil Samsung Galaxy S6 som var en del av ett abonnemang. Domstolsförhandlingen slutade i en förlikning där Akhondi gick med på att betala fyra tusen kronor till Tele2.
Akhondis plats på riksdagslistan innebär att han kommer att sitta i riksdagen för Centerpartiet om dagens opinionssiffror står sig. Under de senaste åren har han haft flera förtroendeuppdrag för Centern – bland annat som nämndeman i förvaltningsrätten i Stockholm och som ledamot i Stockholms läns landstings Jury för pris mot främlingsfientlighet och rasism.
Samhällsnytt har sökt kommentar från Centerpartiet om deras toppkandidat. Johan Mossberg på partiets pressjour lovade att återkomma med kommentar. I skrivande stund har det dock inte skett.
Man kan ta del av flera handlingar som ligger till grund för denna artikel på länkarna nedan:
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.