LEDARE • EU har tidigare censurerat en rad medier och hotat med att censurera ännu fler. Detta har passerat antingen utan några större reaktioner från gammelmedia eller rentav hyllats av dem. Nu går rykten om ytterligare censur när personen bakom ett stort invandringskritiskt konto på sociala medier ska ha utsatts för en polisräd och kontot har varit tyst sedan 11 juni.

Det handlar om kontot Radio Genoa som på Twitter/X i skrivande stund har nästan 800 000 följare och har blivit känt för att publicera videoklipp rörande bland annat invandrarbrottslighet, demografiska förändringar och budskap från invandringskritiska politiker. Vissa av deras klipp har genererat miljontals visningar. Men sedan den 11 juni i år har kanalen tystnat.

Rykten på sociala medier, som dock är obekräftade, gör gällande att personen bakom kontot har fått husrannsakan mot sig:

Som många av er har märkt har @RadioGenoa varit tyst sedan den 11 juni. Hans hus genomsöktes av polisen den 13 juni. De tog hans telefon, iPad, tillgång till hans X-konto och e-postkonto.

Plattformens ägare Elon Musk har noterat detta och frågade öppet på X, där Radio Genoa har sin plattform, om personen bakom kontot ”verkligen gjort något illegalt?”.

Vänstern drar igång

I maj månad uppmärksammade Sveriges Radio kontot och beskrev det som en ”falsk radiokanal”. På vanligt manér intervjuas den egna sidan för att beskriva sina politiska motståndare.

I detta fallet intervjuades någon från ”European Digital Media Observatory” som är en relativt nyinstiftad organisation för att ”bekämpa desinformation”. Skattebetalarna finansierar denna verksamhet med i runda slängar 30 miljoner kronor.

Faksimil SR

I inslaget får vi såklart höra att Radio Genoas inlägg på X är ”ur kontext”, de beskrivs som ”antieuropeiska” och har ”hatiska budskap”. De dementerar inte de videoklipp Radio Genoa sprider utan försöker misstänkliggöra kanalen med att notera att de inte är en ”radio” egentligen, som om det skulle förändra innehållet i vad de lägger upp på X. Vad det ”antieuropeiska” består av vet nog ingen. Att sprida klipp som visar på invandringens konsekvenser är snarare en insats fler borde göra.

Givetvis måste de slänga in ”ryssvänlig” om Radio Genoa också – numera det ord som skrämmer flest folk. Jag har följt kanalen ett bra tag och om det skulle ha funnits något ”ryssvänligt” där, så har jag aldrig sett det. I grunden är Radio Genoa helt enkelt ett invandringskritiskt konto som fått stor spridning och då givetvis blir en nagel i ögat på det vänsterliberala etablissemanget.

Melonis svek

Då tänker kanske vissa att Italien nu styrs av en ”högerregering” med premiärminister Giorgia Meloni i spetsen. För det första kan man utan större tvekan beskriva Melonis regeringstid som ett stort svek mot sina väljare. Hon lovade att ta strid mot EU och stoppa invandringen, men det har blivit precis tvärtom. Vänstertidningen Politico säger det faktiskt bäst:

Innan Giorgia Meloni blev Italiens premiärminister var hon en av de mest högljudda rösterna i EU när det gäller migration. Som oppositionspolitiker varnade hon i mörka ordalag för försök att ersätta infödda italienare med etniska minoriteter och lovade att införa en marin blockad för att stoppa migranter som korsar Medelhavet.

Under sin tid vid makten har hon intagit en markant annorlunda hållning – hon har lett en kraftig ökning av antalet irreguljära ankomster och infört lagstiftning som kan leda till att så många som 1,5 miljoner nya migranter anländer via lagliga kanaler.

AP News har liknande analys. Deras rubrik lyder ”Italiens högerextrema premiärminister Meloni trotsar farhågorna om att skada demokratin och stöta sig med EU” och analysen fortsätter:

Meloni hade gått till val på ett orealistiskt – och orealiserat – löfte om en marin blockad av de nordafrikanska kusterna där migrantsmugglare skickar överfulla och sjöodugliga fartyg mot Italien. I mitten av oktober hade antalet migranter som anlände med båt nästan fördubblats till 140 000 jämfört med samma period för ett år sedan.

Inte heller tog hon striden med EU som utlovat:

Medan Meloni drev en valkampanj ”rasande mot Europa” och ”lovade att hon skulle stöta sig med Bryssel i budgetfrågor” när hon väl var i tjänst, gjorde hon inte heller det, noterade Tommaso Grossi, en politisk analytiker för European Policy Centre, en Brysselbaserad tankesmedja.

Vidare ska Meloni också, i skarp kontrast till vad hon sa till väljarna, ha gjort en U-sväng och nu börjat tala om att Europa ”behöver” invandring.

Meloni har alltså svikit stort, även om det inte syntes i senaste EU-valet. Men för att återgå till fallet med Radio Genoa så tror jag inte nödvändigtvis att Melonis styre i Italien har mycket med det att göra. Strukturer inom myndigheter eller påtryckningar från EU kan mycket väl räcka för att de italienska Carabinieri, Italiens gendarmeri som är en militär organisation med huvudsakligen polisiära uppgifter i fredstid, kan ha slagit till mot Radio Genoa.

EU:s totalitära ådra

För det som ryktas ha hänt mot Radio Genoa, om det stämmer, vore tyvärr bara en del av ett större mönster, som Samnytt uppmärksammat tidigare. Nyligen beslutade Europeiska rådet om ytterligare censuråtgärder mot ”ryska och ryss-anklagade” medier. För ett par år sedan krävde EU striktare censur av Google. Det ryska TV-bolaget Russia Today är sedan ett bra tag också censurerat av EU (men inte Norge eller Schweiz vad jag kunnat se).

LÄS ÄVEN: Norge censurerar inte ryska mediakanaler: ”Yttrandefriheten står stark”

Inför EU-valet 2019 var EU återigen igång med censuriver när EU-kommissionen krävde hårdare censur av sociala medier. Ja, den överstatliga jätten inrättar till och med ett sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’.

EU:s kontroversiella ordförande Ursula von der Leyen har under våren kampanjat för att bli omvald för ännu en mandatperiod. Ett av hennes mer framskjutna vallöften handlar om att skapa en European Democracy Shield som ska ”skydda” EU-ländernas medborgare från ”illvillig desinformation”. Hon vill ”vaccinera” EU-ländernas medborgare från att tycka ”fel” saker och rösta på ”fel” partier. Detta genom att effektivt stoppa spridningen av ”falska nyheter”.

I våras anklagade von der Leyen de som motsätter sig liberal EU-politik för att vara Putins lakejer och ondskan personifierad. Vanliga EU-medborgare som gör sin röst hörd på nätet via sociala medier inkluderades av kommissionsordföranden i gruppen hatare.

– Putins vänner försöker skriva om vår historia och kidnappa vår framtid. De sprider sitt hat bakom sina tangentbord, kallade hon det hela.

I ljuset av detta är det inte svårt att tro att den uppenbara frånvaron av inlägg från Radio Genoa på Twitter/X beror på ytterligare övergrepp och censur från EU och/eller Italien.

Vi ska såklart inte heller glömma när Tjeckien stängde ner en invandringskritisk nyhetssida, givetvis med hänvisning till att det var en ”rysk påverkansoperation”. Vad EU och EU-liberalerna dock ogärna talar om är hur EU utgör den allra största påverkansoperationen av dem alla, vilket Samnytt uppmärksammade inför EU-valet:

– Det är tråkigt att media inte uppmärksammar EU:s påverkanskampanj. Unionen finansierar reklam för att få ut väljargrupper som tenderar att rösta för partier som vill flytta mer makt till Bryssel, ger finansiella bidrag till media för att bevaka Europaparlamentet och spinner politiska beslut för att framställa EU i positiv dager. Målet är att påverka valresultatet i en för byråkratin gynnsam riktning med medborgarnas skattepengar, sa Charlie Weimers (SD) i en kommentar till Samnytt då.

Vilket brott?

Man kan inte annat än att hålla med Elon Musk när han ställer frågan vilket brott Radio Genoa ska ha begått. Är mannen bakom kontot misstänkt och anklagad för några helt andra brott, eller är det EU som ett dystopiskt tyranniskt samhälle a la 1984 det återigen handlar om? Vi vet inte exakt i nuläget men nog är mönstret illavarslande sett i ljuset av vad EU gjort och dess höga företrädare sagt på senare tid.

I Sverige har vi hets mot folkgrupp-lagstiftningen som måste slängas på soptippen och även förtalslagstiftningen som idag av vänstern missbrukas utifrån dess egentliga syfte. Båda lagarna används för att tysta de som kritiserar etablissemanget, ofta med bisarra domar och domslut utan någon röd tråd.

Lawfare för att tysta motståndare och direkt censur är populära verktyg. De stora mediejättarna praktiserar ju gladeligen censur sedan länge och har bevisligen påverkat massor av val i det ”fria” väst. Men då hörs inga protester, för förtrycket sker ju av de ”goda” mot de ”onda”. Då hörs inga högtravande ord från vänstern när de låtsas stå upp för demokrati och yttrandefrihet.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Först är censur bra – sen är det helt plötsligt dåligt?”

Perfekt storm

Vi rör oss mot en situation där det vänsterliberala etablissemanget går över lik för att hindra dem från att förlora makten. Donald Trump i USA är ett perfekt exempel där de med uppenbara politiska motiv försöker stoppa honom med hjälp av politiserade domstolar. De censurerar. Banker stoppar bankkonton. Regler för bidrag till tidningar görs om för att stoppa dem från att gå till icke-vänstermedia.

Attacken från vänstern mot deras motståndare är total och bred. Kombinera det med massiv demografisk förändring och det är lätt att se en perfekt storm.

Jag känner inte till Radio Genoa mer än att jag följer dem på X/Twitter och ser en del klipp från dem. Av det jag sett rapporterar de krasst bara det som av andra dokumenterats runt om i Europa, på de konsekvenser många dagligen ser. Jag förstår att maktens män och kvinnor som skapat detta Europa gärna vill dölja sina illdåd. Jag kan bara hoppas att vi med sunt förnuft och lite ryggrad inte låter dem komma undan med det.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Kritisk debatt om EU behövs”