Enligt den finske affärsmannen Björn Wahlroos, ordförande i försäkringskoncernen Sampo, var Finlands anslutning till euron 1999 ett misstag och den svaga svenska kronan ger Sverige stora fördelar för industrin och konkurrenskraften. ”Det har kostat Finland enorma mängder pengar att vi sitter fast i en tysk valuta med en finsk arbetsmarknad”, säger han.

– Har man en fullständigt omöjlig fackföreningsrörelse och fullständigt dysfunktionell arbetsmarknad så måste man ha en egen valuta. Det är det som Finland har gjort fel, säger han under ett framträdande på konferensen DI Börsdagen i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Kronkursen riskerar förstöra semestrarna – ”kan försvagas ytterligare”

Wahlroos tror att Sverige kommer ha ett övertag och kunna dra stor nytta av betydligt större investeringar jämfört med Finland under den närmaste tiden tack vare den svaga kronan. Han pekar också på att Finland haft nolltillväxt från 2007 och tio år framåt medan Sveriges BNP växt med mer än 20 procent.

Världens lyckligaste land
Nyligen utsågs Finland till världens lyckligaste land för andra året i rad.

– Jag tror faktiskt att Finlands lycklighet, om den nu visar sig i en mer klinisk analys hålla sträck, har ganska lite att göra med Finlands ekonomiska framgång, säger han.

– Att mäta lycka är inte särskilt lätt. Och nu har jag inte satt mig in i den här analysen, så nu kan jag i detalj inte kritisera den. Jag bara säger att lycka vetenskapligt sett är ett ganska krångligt begrepp.

LÄS ÄVEN: Fritt fall för svenska kronan – ”liknar det man ser i länder där en statskupp ägt rum”

Skatter
I egenskap som styrelseordförande för Nordea var Wahlroos drivande bakom beslutet att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors men sedan 2013 är han själv skriven i Sverige, något han gjorde för att slippa förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt.

– Alla skatter är alltid för höga tycker jag.