I en intervju Dagens Nyheter gjort med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppger han att facit av pandemin och hur den hanterats inte är antalet människor som dör av viruset, utan att det ligger längre fram i tiden.

Från anonym tjänsteman till en av Sveriges i dag mäktigaste personer på en månad, påstås i DN:s artikel.

Om den makt som Folkhälsomyndigheten fått under pågående kris säger Carlson att det snart inte finns en enda byggnad i landet som inte har en affisch där deras råd upprepas, vilken han menar kan kännas lite skrämmande.

– Vi är satta att jobba utifrån vetenskap och evidens. Vi försöker vara väldigt noga med att göra det.

Han säger sig vara “ganska lugn” och tror att de i grunden gör rätt saker.

“Ovärdig” kritik

Kritiken mot en av myndighetens experter, statsepidemiologen Anders Tegnell, anser han har varit “ovärdig”. Numera ska man i stället få “väldigt mycket positiv respons”.

Även kritiken från Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå Universitet som i en debattartikel krävde mer transparens från myndigheten, avfärdar han:

– Det är inte lätt att förstå sig på data om man inte har en väldigt djup förståelse för epidemiologi och smittskydd. Och egentligen ligger de allra flesta data helt öppet. Det finns inga stora hemliga datamängder, säger Johan Carlson.

Antalet döda ointressant

Då han resonerar kring om det i bland finns ögonblick då han tvivlar på ifall myndigheten gör rätt bedömningar, säger han att en sak är viktig att förstå:

– Facit är inte antalet människor som dör av coronaviruset. Facit är vad vi ser efter fyra-fem år. Hur påverkar coronautbrottet hela hälsosituationen i Sverige? Varje år läggs 850 000 människor in på sjukhus, vi måste ju ta hand om alla andra sjukdomar också. Vad blir det för undanträngningseffekter av corona?