Kraven på att som migrant lära sig svenska när man kommer till Sverige har i princip varit obefintliga. Många går och harvar på SFI år efter år utan att klara studiekraven. Ett exempel är Iido från Somalia. Hon kom till Sverige för 16 år sedan och har studerat SFI lika länge. Ändå kan hon idag nätt och jämnt göra sig förstådd på sin knackiga svenska.
39-åriga Iido Karshe från Somalia men idag bosatt i Falkenberg, tillhör vad som av SVT beskrivits som “kompetensregnet” över Sverige, och som dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) i en partiledardebatt anordnad av statstelevisionen bedyrade “blir en förtjänst för samhället lite längre fram“.
Iido kom till Sverige 2008, det vill säga för 16 år sedan. För henne ligger det som Löfven beskrev som “lite längre fram” fortfarande en god bit in i framtiden.
LÄS ÄVEN: SFI:s nya satsning: Lära migranter cykla
Lika länge som Iido varit i Sverige har hon läst SFI – svenska för invandrare. Det är som en jämförelse den tid som det tar för andra att gå ut grundskolan, gymnasiet och studera ett par år på högskola.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Iido har emellertid, trots 16 års studier på SFI, fortfarande inte klarat av kurserna med godkänt. Det illustreras bland annat av att hon endast med svårighet kan göra sig förstådd på svenska när SVT kommer för att intervjua henne – inslaget är försett med en textremsa där man så gott det går försökt tolka det Iido säger till begriplig svenska för tittarna.
Uppger mamma, jobb och analfabet som orsaker
Iido tycker inte själv att det är något konstigt med att hon harvat med grundkursen i svenska språket så länge. Hon menar sig varken vara lat eller sakna läshuvud. Dessutom hade hon bara gått ett halvår i skola i hemlandet Somalia och var analfabet när hon kom till Sverige.
Vidare uppger Iido att det tar tid att lära sig svenska, om man som hon är ensamstående fyrbarnsmamma och arbetar vid sidan av studierna i svenska. Iido är anställd inom äldreomsorgen. Kraven att personalen på ett äldreboende ska kunna kommunicera på svenska med klienterna är ett krav som det ofta tummas på. Iido är ett exempel på detta.
LÄS ÄVEN: SFI-lärare: Nästan ingen lågutbildad invandrare lär sig svenska
Hon är övertygad om att hon idag skulle vara färdig med SFI om hon inte varit tvungen att jobba utan fått gå på bidrag.
– Man studerar till exempel bara SFI, jag hundra procent jag kan klara snabbt exempel. Man jag missar mycket skolen, förklarar hon.
Tror bara den som får socialbidrag kan klara de nya kraven
SVT vill med inslaget uppmärksamma regeringens och Sverigedemokraternas förslag på att SFI ska slutföras som allra längst på tre år. Det tycker Iido är ett orimligt krav.
– Det går inte bara studera SFI, går inte. Eller någon betalar socialen, dom kan studera tre år.
LÄS ÄVEN: Konflikt på sfi-skola – muslimska elever kräver bönerum
Samtidigt som Iido läst SFI i 16 år säger hon att det är viktigt för henne att slutföra kursen. På frågan varför, svarar hon:
– För jag vill utbildning till barnskötare.
Svenska språket är inte det enda som Iido har svårt att integrera sig i. Efter 16 år i landet är hon fortfarande muslimsk fundamentalist och i SVT:s inslag iförd svart heltäckande klädsel med hårt åtsmitande slöja.
Var tredje migrant klarar inte SFI
Iido är inget unikum. I ett parallellt inslag berättar SVT att var tredje migrant inte har slutfört en enda delkurs i SFI efter fem års studier, än mindre klarat av hela kursen. Siffrorna kommer från Skolverket.
Verkligheten kontrasterar mot regeringens och SD:s förslag på att alla migranter ska läsa färdigt SFI med godkänt betyg på tre år. Avsikten med SVT:s inslag är att lyfta fram kritik mot förslaget. För det ändamålet har man kallat in Joel Persson, som vid Umeå universitet forskar kring förutsättningar för SFI bland kortutbildade nyanlända.
LÄS ÄVEN: Hälften hoppar av SFI
På Umeå universitets webbplats står att läsa att Person är “doktorand i socialt arbete som forskar kring migration, integration och utbildningsvetenskap. Undersöker kortutbildade nyanländas förutsättningar till språkstudier (SFI) och däri möjlighet att leva upp till samhällets förväntningar om integration och etablering“. Han är som stats-TV kritisk till att ställa krav på att migranter ska lära sig svenska på en tid som motsvarar en hel gymnasieutbildning
– Det kommer drabba dem som inte gått i skola tidigare. Det sker på bekostnad av de som har sämst förutsättningar, säger han.
Tillfälliga uppehållstillstånd skapar “oro”
Persson menar att en stor del av förklaringen till att så många aldrig tar sig igenom SFI är så kallade socioekonomiska faktorer. Vidare tror han att systemet med tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta skapar “oro” och gör det svårt för migranterna att koncentrera sig på studierna i svenska.
LÄS ÄVEN: SFI-elever i protest mot 4 timmars studier – vill ha mer ledigt
SVT:s reporter Aina Olsson är inne på samma linje i ett filmat inslag, där hon pratar med kameran samtidigt som hon catwalk-går genom korridorer och klassrum där det annars studeras SFI men som inför SVT:s besök tömts på elever.
Inga motröster i SVT:s inslag
Inte i något av de två inslagen får någon komma till tals från regeringen eller SD för att förklara varför man tycker det är rimligt att ställa något högre krav på migranter att lära sig svenska, något som det råder stor enighet om är en av de viktigaste nycklarna till integration i det svenska samhället.
Från det håller har argumenterats att avsaknad av studiemotivation kan vara en betydande faktor, när inga krav ställs på hur lång tid man får läsa SFI utan att göra framsteg, och när det inte heller finns några incitament – piska och morot – i form av en tydlig koppling mellan uppehållstillstånd och godkänt respektive underkänt.
LÄS ÄVEN: Knappt hälften klarar SFI – krav på att kurserna förenklas
Den som anser att ett inslag i public service-media brister i opartiskhet kan anmäla det till Granskningsnämnden för Radio och TV. E-tjänst för ändamålet hittar du HÄR.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.