Wikileaks grundare Julian Assange riktar skarp kritik mot USA och dess inflytande över västvärldens regeringar. Detta sedan han under hot tvingats skriva under en bekännelse och överenskommelse om att inte överklaga sitt fall till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
– Jag erkände mig skyldig till journalism, säger han.
Assange vittnar under tisdagen inför Europarådets parlamentariska församlings (PACE) utskott för rättsliga frågor och mänskliga rättigheter. Han inleder sitt anförande med att be om ursäkt för om hans ord saknar “den finess” som förväntas av utskottet, med tanke på att han spenderat de senaste tolv åren i fångenskap.
– Isoleringen har tärt på mig, konstaterar han och berättar sedan anledningen till att han nu är en, relativt, fri man:
LÄS ÄVEN: Julian Assange får överklaga utlämning till USA
– Jag valde till slut frihet över en omöjlig rättvisa efter att ha varit frihetsberövad i flera år och ställd inför ett 175-årigt fängelsestraff.
– Rättvisa är uteslutet för mig eftersom USA:s regering insisterade på att skriva in i sin överenskommelse att jag inte får överklaga till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, eller ens begära ut allmänna handlingar om vad som gjordes mot mig för att försöka få mig utlämnad.
“Jag erkände mig skyldig till journalism”
Julian Assange spenderade perioden från juni 2012 fram till försommaren 2019 på Ecuadors ambassad i London, sedan han sökt politisk asyl i det landet. Därefter satt han i fem år inlåst på det ökända brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh, tillsammans med mördare, terrorister, serievåldtäktsmän och andra grova förbrytare.
LÄS ÄVEN: Julian Assange grips av brittisk polis – begärs utlämnad till USA
USA:s regering har i mer än tio års tid velat ha Assange utlämnad dit så att han kan spendera resten av sitt liv i en amerikansk fängelsecell. Men i juni i år nåddes till slut en kompromiss mellan Assange och den amerikanska regeringen.
Assange erkände sig skyldig till att olovligen ha tagit emot och spridit hemligstämplad försvarsinformation, och avskrev sig rätten att överklaga domen. I utbyte lade den amerikanska regeringen ned processen mot Wikileaks-grundaren.
LÄS ÄVEN: Assange är fri efter 14 ÅR av juridiska strider
– Jag vill vara helt tydlig: Jag är inte fri idag för att systemet fungerar. Jag är fri idag efter åratal av fångenskap eftersom jag erkände mig skyldig till journalism, säger Assange nu.
– Jag erkände mig skyldig till att söka uppgifter från en källa. Jag erkände mig skyldig till att ta emot uppgifter från en källa. Och jag erkände mig skyldig till att informera allmänheten om vad de uppgifterna var.
USA hotar européernas frihet
Under onsdagen ska Europarådets parlamentariska församling, och dess 42 medlemsstater, diskutera fallet Assange. Utskottet för rättsliga frågor och mänskliga rättigheter delar i ett skriftligt utlåtande Assanges uppfattning om att det är just journalistik han straffats för, och menar att den amerikanska regeringens anklagelser mot honom varit “oproportionerliga”.
Utskottet vill dessutom sätta press på USA, som har observatörsstatus i Europarådet, att utreda de krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter, begångna inte minst av USA:s militär, och som Wikileaks och Assange avslöjat.
Wikileaks-grundaren hävdar att han straffats extra hårt, just för att han inte är amerikansk medborgare. Han menar att USA och dess antispionage-lagar hotar grundläggande demokratiska fri- och rättigheter i Europa, då regeringen i Washington inte tillerkänner européer sådana.
– Endast amerikanska medborgare har yttrandefrihet. Européer och andra nationaliteter har inte yttrandefrihet, säger Assange.
– En amerikan i Paris kan kanske tala fritt om vad USA:s regering har för sig. Men för en fransman i Paris är det att brott att göra det. Och han kan utlämnas precis som jag.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.