På torsdagen klubbades en ny lag igenom i Australien som innebär ett förbud mot sociala medier för barn under 16 år. Förbudet har ett starkt stöd bland befolkningen men det finns även kritiker.

Parallellt med att användningen av smartphones och sociala medier exploderade, ökade även den mentala ohälsan bland unga kraftigt. Under senare år har forskning visat att sociala medier får många unga att må dåligt och en debatt har blossat upp om lämpligheten i att vem som helst kan använda plattformarna och apparna.

Det australiensiska förbudet träder enligt Reuters i kraft om ett år och plattformar som misslyckas med att upprätthålla det riskerar dryga böter. I januari kommer man att börja prova metoder för att utestänga barn.

LÄS ÄVEN: Studie: Ju mindre sociala medier – desto bättre välmående

I och med detta blir Australien ett testfall för flera andra länder och regeringar som varit inne på samma spår.

Frankrike och vissa amerikanska delstater har redan liknande lagar. Där kan förbudet dock rundas genom en förälders tillstånd, men i det australiensiska fallet är det absolut.

Att lagen klubbats igenom betraktas som en politisk seger för mittenvänster-premiärminister Anthony Albanese som går till val nästa år med sjunkande stöd i opinionsmätningarna.

Ris och ros

Förbudet mötte på motstånd från vissa integrationsförespråkare och barnrättsgrupper. Viss kritik har även kommit från Elon Musk som befarar att lagen är ett sätt att via en bakdörr “kontrollera tillgången till internet för alla australiensare”.

Föräldragrupper har varit desto mer positivt inställda.

Andi Graf, CC0

Australien var ett av de första länderna i världen som tvingade de stora plattformarna att betala royalties till medier för att dela deras innehåll. Man hotar dem också med böter ifall man inte tar bort bedrägerier.

Youtube undantas från förbudet då det ofta används i skolor.

Starkt folkligt stöd

Inför att beslutet klubbades igenom officiellt undersökte YouGov australiensarnas åsikter om lagen och resultatet visar på ett stort stöd – 77 procent av de tillfrågade uppger att man är för det.

Det är en kraftig ökning jämfört med då samma fråga ställdes i augusti och 61 procent var positiva.

23 procent säger nej.

Samtidigt vill en ännu större andel, 87 procent, att plattformarna ska straffas hårdare ifall de inte följer australiensiska lagar.

LÄS ÄVEN: Studie: Unga avskyr sociala medier – känner sig tvingade vara med