Under natten mot tisdagen brann fyra stycken elbilar i Kalmar. Branden orsakade kraftig rök som innehöll giftig gas vilket fick räddningstjänsten att gå ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Räddningstjänsten larmades strax innan klockan 23 på måndagskvällen till Vänskapens väg i norra Kalmar där fyra elbilar brann. Bilarna tillhörde omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun.

– De låter bilarna brinna ut helt enkelt och arbetar med att begränsa branden och hålla nere temperaturen. Tre av bilarna ska snart vara nerbrunna, säger Jesper Berglund, på larm- och trygghetscentralen i Kalmar, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: GM avråder att elbilar parkeras nära andra bilar – hög brandrisk

Branden gav kraftig rök som innehöll giftig gas och alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Utöver de fyra bilar som totalförstördes behöver ytterligare två saneras. Det är oklart vad som har orsakat bilbränderna. Strax innan klockan 2 hade VMA:t hävts och branden var släckt.

Giftiga gaser

Även då en elbil fattade eld i Eskilstuna i juni skickades ett VMA ut. Elbilar är med sina laddningsbara litiumjonbatterier, som kan självantända, extremt svåra att släcka och kan kräva flera timmars arbete samt utvecklar under brand giftiga gaser.

LÄS ÄVEN: Fara för allmänheten när elbil fattade eld