På kvällen hålls en gemensam pressträff. ”Relationen till USA är viktig både för vår ekonomi och för vår säkerhet.”

Statsminister Stefan Löfven (S) är på besök i USA tillsammans med en svensk delegation bestående av bland annat Marcus Wallenberg, ordförande för SEB och Saab; Jacob Wallenberg, ordförande för Investors, Ericsson och ABB; Volvo AB:s vd Martin Lundstedt, Saabs vd Håkan Buskhe, Astra Zenecas vd Pascal Soriot, Ericssons vd Börje Ekholm och Business Swedens vd Ylva Berg.

– Relationen till USA är viktig både för vår ekonomi och för vår säkerhet. Genom vårt breda samarbete skapar vi tillväxt och trygghet för våra medborgare, säger Löfven.

Enligt regeringen syftar mötet till att ytterligare fördjupa de svensk-amerikanska relationerna med fokus på tillväxt, innovation och jobbskapande samt det utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet länderna emellan.

Kl 17:30 deltar Löfven på ett lunchmöte i Kongressen med företrädare för Swedish Caucus, en arbetsgrupp med kongressledamöter med svenskt påbrå eller som arbetar för att stärka de svensk-amerikanska relationerna.

Kl 20 anländer Löfven till Vita huset för överläggningar med president Donald Trump.

En dryg timme senare håller Löfven och Trump gemensam pressträff.

Löfven blir den första EU-ledaren som träffar Trump sedan beskedet om tullavgifter på stål och aluminium, vilket många hoppas den svenska statsministern ska kunna göra något åt.