Den senaste tiden har El Salvadors president Nayib Bukele bedrivit ett krig mot landets organiserade brottslighet. El Salvador har tidigare beskrivits som en av de mest våldsamma platserna på jorden. Efter presidentens hårda kampanj är landet emellertid lugnare än någonsin tidigare.

Bukele tillträdde som president under 2019 och har redan från börjat profilerat sig genom att driva en hård linje mot brottslighet. Kampanjen mot landets kriminella intensifierades ytterligare för 11 månader sedan när presidenten utlyste nationellt undantagstillstånd. Efter detta har han kunnat använda sig av landets militär för att komma till rätta med brottsligheten.

Resultaten har varit dramatiska. Hitintills har 64 000 kriminella fängslats och många av dem hålls i massiva inrättningar som konstruerats särskilt för ändamålet. Bland annat har man låtit uppföra en fängelsebyggnad tänkt att kunna hålla så många som 40 000 frihetsberövade samtidigt. Den massiva konstruktionen beskrivs av landets myndigheter som ett interneringsläger för terrorister snarare än ett konventionellt fängelse.

Trots att det finns en kritisk opinion inom vänsterpressen mot presidentens drastiska åtgärder, så har man även där tvingats erkänna att resultaten varit mycket goda för brottsstatistiken. Exempelvis skriver den vänsterorienterade tidningen El Faro att resultaten har förbättrat situationen markant för landets invånare.

LÄS ÄVEN: El Salvador bryter med centralbankskartellen

Gängmedlemmar har tidigare varit ett konstant inslag i landets gatubild. För vanligt folk har det inneburit en permanent otrygghet att röra sig i miljöer där det ständigt befinner sig grovt kriminella som begår brott. När The Guardian rapporterar från landet trycker man särskilt på det faktum att just gängmedlemmar nu lyser med sin frånvaro från offentliga platser.

Tidningen rapporterar också att det råder konsensus bland de källor man talat med om att gängens styrka nu är en skugga av vad den brukade vara. Merparten av medlemmarna sitter internerade och av ledarna på högre nivå har många flytt landet för att undvika att bli frihetsberövade.