Under 2022 skenade matpriserna med drygt 15 procent, den största ökningen sedan 80-talet, och enligt experter kommer de att fortsätta stiga även i år.

15,4 procent ökade matpriserna med under fjolåret, det visar siffror från Matpriskollen som genomför regelbundna undersökningar av priserna på över 40 000 olika produkter.

Både på SCB, som också gör prisundersökningar, och Matpriskollen är man överens – fjolårets ökningar liknar inget som skett på åtskilliga decennier.

LÄS ÄVEN: Stölder tvingar butik låsa in köttet efter kl 18

I och med Rysslands invasion av Ukraina tog prisökningarna rejäl fart, konstaterar Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

– Helt plötsligt såg vi hur tendenserna från andra halvåret 2021 fullkomligt briserade. Kaffe, oljor, pasta, kyckling och mejerivaror rusade i början av förra året, säger han till TT.

– Priserna rusade ännu mer, de skenade. Kyckling och ägg fick snabbhöjas igen i maj, och sedan fortsatte snöbollen att rulla.

Stor eftersläpning

För vissa varor, som smör, ost och mjölk ligger ökningen på 30 procent och mer.

Samtidigt menar Mazur att eftersläpningen är relativt stor och att dagens prishöjningar är resultatet av kostnadsökningar för flera månader sedan, så ytterligare ökningar är att vänta även om de inte kommer bli lika dramatiska.

Våg av köttstölder

Parallellt med stigande inflation och höjda matpriser stjäls det som aldrig förr i matbutikerna och speciellt kött är en åtråvärd vara. Inte sällan dyker det stulna köttet upp på restauranger.

– Man fyller hela resväskor eller påsar med kött och säljer till restauranger, säger Hans Möller, vd på Västsvensk butikskontroll, till GP.

LÄS ÄVEN: Efter stöldvåg – matbutiker gömmer köttet

Den största mängden stjäls av organiserade ligor. Hos många butiker har man blivit tvungna att låsa in det finare köttet och butikskontrollanter gör sitt bästa för att förhindra stölderna.