Den konservativa regeringsalliansen i Tyskland med förbundskansler Angela Merkel i spetsen föreslår en lagändring som bland annat ska göra det möjligt att utvisa migranter som tar med sig sina antisemitiska värderingar från ursprungsländerna. “Antisemiter har ingen plats i vårt land” står det i inledningen till lagförslagstexten.

Den tyska regeringen anser att landets lagar behöver stärkas för att möta det ökande problemet med antisemitism i vissa invandrargrupper. I lagförslaget framhålls den judiska gruppens integration i det tyska samhället som ett föredöme för andra invandrargrupper att leva upp till. Det ska enligt förslaget inte vara tillåtet att komma som migrant till Tyskland och ifrågasätta Israels rätt att existera som nation.

Utvisning ska enligt lagförslaget kunna vidtas som en åtgärd mot den migrant som döms för hets mot folkgrupp riktad mot judar. CDU-CSU-gruppens ställföreträdande talman i Förbundsdagen, Stephan Harbarth säger i ett uttalande att: “Vi måste med eftertryck motsätta oss antisemitismen hos migranter med arabisk bakgrund och från afrikanska länder”.

Lagförslaget har fokus på den invandrade antisemitismen. Enligt uppgifter i tyska medier ska det dock formellt läggas fram på minnesdagen för den nazistiska Förintelsen den 27 januari, vilket antyder att man också vill adressera de problem Tyskland har med inhemsk nynazism, företrädesvis i de östra delarna av landet som tidigare stod under kommunistisk diktatur.

Uppblossande MENA-antisemitism och framgångar för AfD
Lagförslaget kommer som en reaktion på den antisemitism inom det “muslimska civilsamhället” i Tyskland som, i form av bland annat bränning av Israel-flaggor och manifestationer med judehatiska slagord, kommit i dagen i kölvattnet av att USA:s regering slutligen verkställde det kongressbeslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad som fattades för flera decennier sedan, och då det också aviserades att USA:s ambassad ska flyttas dit ifrån Tel Aviv.

Lagförslaget om hårdare tag mot antisemitiska migranter kommer också i spåren av att det Tysklandsvänliga och massinvandringskritiska partiet AfD nådde stora framgångar i valet till Förbundsdagen i september, något som Merkel uppgav sig vara “chockad” över.

Stora problem även i Sverige
Även i Sverige har judar, som Samhällsnytt tidigare rapporterat om, utsatts för liknande och värre antisemitiska aktioner från personer och grupper med utomvästlig invandrarbakgrund, med bland annat brandbombsattacker mot en synagoga och ytterligare en judisk lokal samt demonstrationer med uppmaningar om att “döda judarna”. Den svenska regeringen har emellertid inte på samma tydliga sätt som den tyska vidtagit åtgärder mot denna kraftigt ökande form av antisemitism.

Den svenska regeringen i allmänhet och utrikesminister Margot Wallström (S) i synnerhet har vid upprepade tillfället fått skarp kritik för att vara anti-israelisk och pro-palestinsk. Det socialdemokratiska styret i Malmö, där problemen med invandringsrelaterad antisemitism är som störst, har också kritiserats av bland annat USA som under Barack Obamas presidentskap ansåg sig föranlåtna att skicka hit ett särskilt judiskt sändebud för att informera sig om läget. Simon Wiesenthal-stiftelsen har också utfärdat resevarningar för judar till bland annat Malmö.