Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd i Gällivare kommun, anser att kärnkraft behövs för att lösa elbehoven.

För några dagar sen deltog Ölvebo i diskussioner om en stor vindkraftsetablering i Gällivare och Boden – Vattenfalls projekt Storlandet där det planeras för drygt 300 vindkraftverk på 295 meter vardera för att klara industrins omställning.

Nyligen rapporterade Tidningen Näringslivet att sannolikheten för att vindkraftsansökningar stoppas är större om Miljöpartiet är en del av den styrande koalitionen i kommunen.

LÄS ÄVEN: Finland spås få Europas billigaste el med ny kärnkraft

– Generellt är vi positivt inställda till vindkraft, men det är klart att en etablering synas hårt utifrån lokala variabler. Eftersom vi i grunden tänker miljömässigt och socialt hållbart kommer det alltid att bli hårdare strider. Vindkraften ger ju en lokal miljöpåverkan, säger han och fortsätter.

– Men på något sätt måste man ändå sätta in det i en större kontext kring energiförsörjningen och utmaningarna vi har framåt.

Enorma behov

Ölvebo anser att det behövs bättre incitament för att kommuner och grannar ska säga ja till ny vindkraft och konstaterar att behoven framåt är enorma. Han menar att det också är viktigt att hela Sverige tar ansvar för energiförsörjningen.

– När man sitter här uppe och vänder och vrider för att kunna bygga mer och sen ser en kommun i elområde 4 stoppa ett vindkraftsprojekt för att det skymmer utsikten eller ger en dålig landskapsbild så blir man lite lätt upprörd som kommunalråd i Gällivare, säger han.

Kärnkraften behövs

Ölvebo tror att alla kraftslag kommer att behövas för att tillgodose de fördubblade elbehoven.

– Jag personligen, även om det inte är partiets uppfattning, tror att vi behöver ompröva eller i alla fall ha en diskussion om kärnkraftens roll. Utifrån hur snabbt det går i näringslivet med gruv- och stålindustrins omställning så kommer det att krävas betydligt mer elkraft, annars kommer de inte kunna plocka bort kol och olja. Jag ser att kärnkraften behövs, sen om det betyder att vi ska utöka med nya reaktorer eller om vi ska kräma ur mer ur det vi har kan diskuteras. Jag vill inte stänga några dörrar, ekvationen måste ju gå ihop, säger han.

Framåt hoppas han slippa fler diskussioner om kärnkraft versus vindkraft och vill se ett fokus på att lösa elbehoven.

LÄS ÄVEN: MP-toppen: ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”