Mycket pekar på att svenska hushåll sannolikt har betalat för mycket för elen under de senaste åren. Detta genom att stora elbolag ska manipulerat priser. Men Åklagarmyndigheten har i stor utsträckning inte haft möjlighet att utreda och aldrig åtalat någon aktör eftersom anmälningarna har fastnat hos Energimarknadsinspektionen i uppemot fem år innan dessa når Ekobrottsmyndigheten.

Uppgifterna kommer bara några få dagar efter att den finska energimyndigheten meddelat att man misstänker att statliga svenska Vattenfall har ägnat sig åt prismanipulation och försökt höja marknadspriset på el. Företaget, som nekar, riskerar nu miljardböter.

LÄS ÄVEN: Vattenfall misstänks ha manipulerat elpriset

Manipulationen har gått till på det sättet att marknaden erbjuds en mindre mängd el än vad som fanns tillgängligt. I en del fall har elbolagen i Sverige anmält sig själva efter att ha drivit upp priserna.

Sedan 2011 är otillbörlig marknadspåverkan på elmarknaden olaglig men trots detta har ingen dömts. År 2022 mottog Energimarknadsinspektionen 22 anmälningar rörande otillbörlig marknadspåverkan. Hittills i år har det inkommit tre anmälningar.

Men det dröjer flera år innan anmälningarna har granskats av Energimarknadsinspektionen och sedan skickats vidare till Ekobrottsmyndigheten. Kammaråklagare Jan Leopoldson ser det ofta som helt omöjligt att utreda och larmar för att det nu råder en sorts laglöshet på elmarknaden.

– När jag fick in en anmälan var det dagar till preskription, och då går det ju inte att utreda, säger åklagaren till SVT.

Energimarknadsinspektionen har i ett mejl till SVT försvarat de långa handläggningstiderna, som omöjliggör brottsutredningar, med att “elmarknaden är komplex och i ständig förändring”.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls VD raderade ut hela vinsten – får miljon i lönelyft